Scroll Top

ABD’den UCM’ye: İsrail’in Filistin’de işlediği savaş suçları soruşturması kabul edilemez

İsrail’e açılan savaş suçu soruşturması ABD’nin hoşuna gitmedi

İsrail’in Filistin‘i işgal ettiği ve uzun yıllardır sivillere karşı uyguladığı şiddet politikası için uluslararası kurumlar geçte olsa harekete geçti. Bu hareketlenmeden sonra geçtiğimiz günlerde, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, Filistin topraklarında savaş suçu işlenmesi ile ilgili soruşturmanın başlatıldığını açıkladı. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara ilk tepki ise Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi‘nin işgal altındaki Filistin topraklarında savaş suçu işlenmesi ile ilgili soruşturma başlatma kararına tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony, yazılı açıklama yaparak Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) soruşturma kararını kabul etmediklerini duyurdu. Blinken’in açıklamasında, “ABD bu karara kesinlikle karşıdır ve karardan dolayı derin hayal kırıklığı içindedir. UCM‘nin bu konu üzerinde hiçbir yargı yetkisi yoktur. İsrail UCM’nin tarafı değildir ve mahkemenin yargı yetkisine razı değildir.” ifadelerini kullandı.

“Hayal kırıklığı”

ABD, mahkemenin, İsrail’in Filistin’de savaş suçu işlediğiyle ilgili açılmış olan soruşturmaya “hayal kırıklığı” gözüyle baktığını belirtti. ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesinin, en yakın müttefiki İsrail’e açtığı Filistin’deki savaş suçlarını soruşturma kararına tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Mahkemenin Filistin topraklarında iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili başlattığı soruşturma için hayal kırıklığı tabirini kullandı. Price, “Savcının kararına karşı çıkıyoruz. İsrail’e olan bağlılığımızı sürdüreceğiz ve İsrail’e zarar veren hamlelere karşı çıkacağız. Mahkemenin bu konuda yetkisi yok.” şeklinde konuştu.

ABD daha önce de İsrail’in boykot edilmesini yasakladı

Daha önce ABD’nin Louisiana eyaletinde de İsrail’i boykot etmenin yasaklanmasına ilişkin bir karar çıkarılmıştı. Bu kararnameyle, İsrail’i boykot eden şirketler, eyaletle hiçbir şekilde kamusal kontrat yapamayacaktı. Söz konusu karar, eyalet valisi John Bel Edwards’ın ilgili kararnameyi imzalamasıyla yürürlüğe girmişti. Demokrat Partili vali, yayınladığı açıklamada İsrail’i “Amerika’nın Orta Doğu’daki en yakın müttefiki ve bölgede demokrasinin bir ışığı” olarak tanımlamıştı. Edwards, İsrail hükümetinin Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik muamelelerini protesto eden BDS [Boykot (Boycott), Tecrit (Divesment) ve Yaptırımlar (Sanctions)] hareketinin bir eylemi olan İsrail boykotlarının, ABD’nin İsrail ile olan ilişkisine bir hakaret olduğunu savunmuştu. Valilik ofisi, Louisiana’nın İsrail boykotlarına katılanların kamu anlaşmalarından men edildiği politikaları yürürlüğe alan 25. eyalet olduğunu açıklamıştı.