Scroll Top

AB’de anlaşmazlık, Akdeniz kıyısında insanlık dramı

insanlık dramıı

Afrika ve Orta Doğu’daki savaş, çatışma ve açlık gibi nedenlerle ülkelerini terk eden binlerce göçmen, son yıllarda çok sayıda kişinin ölmesine ve tüm tehlikelerine rağmen, Akdeniz’in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan orta kesimini aşarak Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor.

Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) 1 Ocak-23 Ekim verilerine göre, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gelenlerin sayısı 82 bin 978 olurken, bunlardan 12 bin 343’ü İtalya ve Malta üzerinden eski kıtaya ulaştı. Aynı dönemde Akdeniz göç yollarında bin 80 kişi yaşamını yitirirken, bunların 692’si Akdeniz’in orta kesiminde can verdi.

Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sık kullanılan bu düzensiz göç rotasında, son dönemde Avrupalı pek çok sivil toplum kuruluşu (STK) inisiyatif alarak kendi gemileriyle denize açılırken, İtalya ve Malta’nın bu gemilere limanlarını açmaya yanaşmaması bölgede başka insani krizleri de beraberinde getiriyor.

İtalya’da geçen yılki genel seçimlerin ardından göç karşıtı aşırı sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini’nin içişleri bakanı olması, Akdeniz’in bu bölgesinde daha önce göçmen kurtarma operasyonlarına katılıp koordine eden İtalya’nın tam tersi bir politika izlemesine yol açtı.

Kurtarma operasyonlarına karşı çıkan Salvini, bununla da kalmayıp göçmenleri denizden kurtaran STK gemilerinin de ülke limanlarına yanaşmasına engel olacak yasal düzenlemeler yaptı.

İtalya’nın “kapalı liman” politikasını, Malta da “Avrupa’dan daha fazla dayanışma bekledikleri” gerekçesiyle uygulamaya başlayınca, bölgede insani kriz, Avrupa siyasetinde ise göç krizi yeniden alevlendi.

Salvini’nin hükümette kaldığı ağustosa kadarki sürede göçmenleri taşıyan STK gemilerine ülkeye giriş izni vermemesi, ölümden kurtarılan kişilerin haftalarca denizde bekletilmesi gibi başka bir insani krize yol açtı.

Öte yandan, göçmenleri kabule yanaşmayan diğer AB ülkeleri ise İtalya’yı bu insanları ölüme terk etmekle suçladı.

Benzer gönderiler