
Uluslararası yardım kuruluşları AB üyesi ülkelere “mülteci sorununa insani çözüm” geliştirmesi için çağrıda bulundu.
Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Danimarka Mülteci Konseyi, Avrupa Azınlık Hakları Grubu ve Oxfam’ın da olduğu 18 uluslararası yardım kuruluşu Temmuz’un ilk haftası Almanya’nın Hamburg şehrinde düzenlecek G20 toplantısı öncesi ortak bir çağrı yaparak Avrupa Birliği’nden(AB) mülteci politikalarını değiştirmesini talep etti.
Yardım kuruluşları, AB ülkelerinin mültecilerin AB’ye gelişine, gelenlerin de geri gönderilmesine yönelik geliştirdiğini iddia ettikleri ‘caydırma politikasının’ insan hayatını tehlikeye attığını ileri sürdü.
Yardım kuruluşları G20 zirvesi öncesinde yayınladıkları ortak bildiride AB’den mülteci politikasını değiştirmesini talep ettiler.
18 yardım kuruluşu tarafından imzalanan bildiride AB’nin bütün caydırma girişimlerine rağmen insanların güvenlik içinde daha iyi bir hayat sürdürebilmek için Avrupa’ya ulaşmaya çalıştıkları belirtildi. AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları iltica ve göç konularını görüşmek üzere Perşembe ve Cuma günleri Brüksel’de bir araya gelecekler.
Mültecilerin büyük bölümü hayatlarını insan tacirlerine emanet ederek tehlikeli güzergâhlar üzerinden Avrupa’ya gitmeye çalışıyor.
Son 12 ayda 16 bin 400 mülteci yeniden yerleştirme programı çerçevesinde yasal yollardan Avrupa’ya geldi. Ayrıca mülteciler için vize, çalışma ve yüksek öğrenim programları da uygulanıyor. Yardım kuruluşları AB’den kontenjanın arttırılmasını ve şartların anlaşılır hale getirilmesini talep ediyor. Çağrıda ayrıca sığımacıların yollarda can güvenliğinin korunmasına da AB’nin daha fazla önem vermesi istendi.
Yardım kuruluşları Libya makamlarının mültecilerin Akdeniz’den Avrupa’ya geçmelerini önlemeye çalışmasını da ağır bir dille eleştirdi. AB ise Libya’nın bu politikasını mültecileri boğulmaktan kurtardığı ve insan kaçakçılığını önlediği gerekçeleriyle destekliyor. Libya’dan ayrılmasına izin verilmeyen mülteciler iç savaş devam ettiği ülkede son derece kötü şartların hüküm sürdüğü kamplarında barınmak zorundalar. Uluslararası yardım kuruluşları AB ve başta Libya olmak üzere 5 Afrika ülkesi arasında imzalanan göç anlaşmasını da kısa vadeli olduğu ve Avrupa’nın çıkarlarını mültecilerin can güvenliğinin önüne koyduğu gerekçesiyle eleştirdi.