Scroll Top

Fransa’da İslam karşıtı yasa tasarısı kabul edildi

Fransa’da İslam karşıtı yasa tasarısı onaylandı

Fransa’da İslam karşıtı yasa tasarısı Müslümanları hedef alıyor. Bu nedenle de eleştiriliyor. İslam düşmanlığı üzerine kurulu olarak bilinen yasa tasarısı Ulusal Meclis’te kabul edildi. Mecliste alınan kararla, Fransa’da Müslümanların hayatına her alanda kısıtlamalar getirilmesi öngörülüyor. Fransa ise Müslümanları hedef alan yasa tasarısından geri adım atmıyor. Parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis, herkesin tepki gösterdiği tasarıyı 151’e karşı 347 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tasarıyı 2 Ekim’de sözde “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele” diye sundu. Ancak gelen tepkiler üzerine tasarının adı “Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler” olarak değiştirildi. Herkes tarafından tepki çeken İslam karşıtı yasa tasarısı çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve ayrılıkçı yasa tasarısı mağdurları ile insan hakları savunucuları protesto etti.

Fransa’da İslam karşıtı tasarının adı değişti fakat içeriği hâlâ aynı

Fransa’da İslam karşıtı tasarının adı değişse de içeriği ne yazık ki değişmedi. Cumhurbaşkanı  Emmanuel Macron‘un partisinin desteğiyle Ulusal Meclis’te kabul edilen tasarı Müslümanların hayatının ülkede daha da zorlaşmasına neden olacak. 70 maddeden oluşan tasarı, Müslümanların hayatının neredeyse her alanına müdahale edilmesini öngörüyor. Kamuya açık yerlerde başörtüsü takılması, çocukların evde eğitim alması, doktor tercihi bile kısıtlanıyor. Camiler ve bu camilerin idaresinden sorumlu derneklere yönelik müdahale çabası da dikkat çekiyor.

Fransa’da İslam karşıtı tasarı Müslümanların hayatını daha da zorlaştıracak

Fransa’da İslam karşıtı tasarının onaylanmasıyla Müslümanların hayatı giderek daha da zorlaşacak. İslam karşıtı yasa tasarısı hayata geçirilirse, kamuya açık alanlarda başörtüsü takılması kısıtlanacak. Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanı denetim altına alınacak. 3 yaşından büyük çocukların evde eğitim almasının önüne geçilecek. Dini veya başka sebeplerle hastaların doktorlarını cinsiyete göre tercih etmesi yasaklanacak. Ulusal Meclis’te kabul edilen ayrılıkçı tasarı 30 Mart’ta Senato’da görüşülecek. Kısacası Fransa’da yaşayan Müslümanların zaten zor olan hayatları daha da zorlaştırılacak. Müslümanlar söz konusu olduğunda Fransa’da insan hakları, demokrasi ve özgürlükten bahsetmek tarih oluyor. Ülkede Müslümanlara uygulanan kısıtlamalar dünyanın dört bir yanından tepki çekse de Macron yönetimi İslam karşıtlığından vazgeçmiyor. Fransız siyasetçilerin Müslümanlara yönelik nefret söylemleri ise ülkedeki kargaşayı daha da artırıyor.

fransızlar macron yasa

Benzer gönderiler