Scroll Top

“Kampların tahliye edilmesi hiç olmadığı kadar acil”

Yunanistan

Florian Westphal, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün Almanya sorumlusu. Ona göre Corona krizinde göçmenlerin Yunan kamplarında kalamayacağı kesin.

Alman gazetesi Die Welt’in röportajında Yunan adalarındaki mülteci kamplarında 40 binden fazla insanın yaşadığı hatırlatılıp coronavirüs salgınının bu kamplarda patlak vermesi sonucu ne olacağı soruldu.

Florian Westphal: O zaman ne olacağını düşünmek bile istemiyorum. Midilli’deki Moria mülteci kampı gibi yerlerde bulaşıcı hastalıklardan endişe duyuyoruz. Kamp son derece kalabalık ve sağlıksız koşullar hakim. Moria’da 167 kişi bir tuvaleti, 240’tan fazla kişi bir duşu paylaşıyor. Her bulaşıcı hastalık büyük bir risk: kızamık, hepatit A veya Covid-19 hiç fark etmiyor.

“Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria kampı yönetimi, bir salgınla başa çıkmak için gerekli tüm tedbirlerin alındığını söylüyor. Sorumlular yalan mı söylüyor?”

Westphal: “Yetkililerin iyi hazırlandıklarını duymak güzel. Ancak kampın hemen dışında çalışan ekiplerimiz onlardan henüz güvenilir bir acil durum planı görmediler. Asıl gerçek, Midilli’de tüm olası sağlık sorunlarıyla yeterince ilgilenmekten çok uzak olduğumuzdur. Şu anda anakara Avrupa üzerinde alınan koruyucu önlemler Moria için geçerli değil.

İnsanlar ellerini bile düzenli olarak yıkayamıyorlar ve birbirlerine mesafe koyamıyorlar. Gerçekçi düşünecek olursak, bu hijyensiz koşullarda Moria’da bir salgının frenlenmesi imkânsızdır. Kampları boşaltmak ve insanları güvenli bir ortama taşımak her zamankinden daha acil hale geldi.”

“Yunanistan son birkaç haftadır Türkiye ile sınırları büyük ölçüde kapattı. Daha az insan geldiği için Yunan kamplarındaki durum değişti mi?”

Westphal: İnsanlar denizden gelmeye devam ediyor. Değişen tek şey, insanların maruz kaldığı vahşet. Mülteciler bize, 16 saat boyunca denizde beklemek zorunda kaldıklarını ve maskeli insanlar tarafından birkaç kez saldırıya uğradıklarını anlattılar. Sisam’da, bir sahil güvenlik çalışanı tarafından tabanca ile tehdit edildiklerine dair haberler duyduk. Bize ailelerin birbirlerinden ayrıldığı söylendi. Kamplardaki durum yıllardır kötüydü ama son aylarda daha da kötüleşti.

“Bölge sakinlerinin ruh hali de değişmiş gibi görünüyor. Yardım kuruluşlarına yönelik saldırılar ve kamplara karşı protesto gösterileri düzenlendi. Oradaki tırmanışa nasıl tanık oldunuz?”

Westphal: Çalışanlarımızın sözlü olarak tehdit edildiği üç vaka var. Bu elbette kabul edilemez. Öte yandan adadaki halkın büyük çoğunluğu hala çok dayanışmacı. Ada sakinleri kendiliğinden insanlara yardım etmek için çok şey yaptı. Anlayış gösterebileceğimiz tek şey, kamplardaki yaşam koşullarını iyileştirmediği için hükümete duyulan öfkedir.

Benzer gönderiler