Scroll Top

PKK-DAEŞ anlaşmasına Al Monitor yazarından övgü

_96009508_039229934-1

Ayla Jean Yackley 15 Kasım 2017 tarihinde Al-Monitor websitesinde yayınlanan makalesinde PKK-DAEŞ anlaşmasını ele aldı.

Yazısında Türkiye’nin söz konusu anlaşmaya karşı gösterdiği tepkiyi eleştiren yazarın DAEŞ ve PKK arasındaki anlaşmaya dair en ufak bir soru dahi sormaması merak uyandırdı.

ABD ve PKK ortaklığıyla kurulan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), DAEŞ’e Rakka kentinden çekilmesi karşılığında hayat garantisi vermiş ve SDG gözetimindeki DAEŞ’lilerin kentten çekilmesi BBC tarafından bütün dünyaya duyurulmuştu. Anlaşmanın basit bir çekilme anlaşması olmadığı DAEŞ militanlarının ağır silahlarını da alarak çekildiklerini ortaya çıkmıştı.

Söz konusu anlaşma, DAEŞ’in ABD tarafından bir maymuncuk gibi kullanılarak çıktığı yerlerde PKK’nın hükümranlık kurduğu iddialarının ardından yapıldı.

Buna göre, DAEŞ ABD’nin bölgede kurmak istediği ve ilgili ülkelerin sınırlarının değişmesiyle sonuçlanacak “PKK devleti” için bir piyon olarak gerektiğinde ileri sürülmekte; gerektiğinde de geri çekilmekte. BBC’nin, görüntülerini sunduğu anlaşma bu iddiaları ispatlar nitelikte.

Ayla Jean Yackley’in yazısı terör örgütleri olan DAEŞ ve SDG arasındaki anlaşmanın kuşatma altındaki Rakka’da daha fazla sivil ölümlerin olmaması için yapıldığını savunuyor.

Yackley, ayrıca, anlaşmanın SDG mensuplarının da hayatlarının kurtardığını belirtiyor. Yazısında ilginç noktalardan biri de bu anlaşma olmasa ABD ve PKK koalisyonunun DEAŞ’lı teröristleri yok etmek zorunda kalacağı ve bunun savaş suçu olacağının belirtilmesi. İmasından anlaşılan DEAŞ’lı teröristlerin “ailecek imha edileceği”  beklentisi. Ayla Yackley, ABD- PKK ortaklığının Suriye ve Irak’ta DEAŞ bahanesiyle katlettiği sivilleri daha önce gündeme getirmiş mi diye baktığımızda karşımıza büyük bir boşluk çıkıyor. Musul bombalamalarındaki sivil kayıplara dair hiçbir şey yazmayan yazar söz konusu PKK’nın menfaati olunca sivilleri aklına getiriyor.

Türk hükümetinin gösterdiği tepkiye değinen yazar, çatışmasızlık anlaşmasıyla bölgeden çıkan DAEŞ’in Türkiye’de oluşturacağı tehlikeye dair de yanlış bilgiler sunuyor. Türkiye’nin geçmişte DAEŞ’ten çok PKK bağlantılı gruplara yöneldiğini yazan Türkiye’nin DAEŞ’e karşı verdiği mücadeleyi tamamen görmezden geliyor. Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı, sınıra yapılan güvenlik hattı, havalimanlarından ülkelerine gönderilen DAEŞ militanlarını ve yakalanan binlerce örgüt üyesi veya sempatizanlarını, Ayla Jean Yackley’in yazısında göremiyoruz.

Benzer gönderiler