Scroll Top

Zenginler servetlerini Bitcoin’e yatırıyor

Bitcoin'e olan güven artarken zenginler servetlerini Bitcoin'e yatırıyor.

Bitcoin’de nereden nereye?

Bitcoin 2017 yılında yükseldiğinde servet sahipleri bu durumu izlemekle yetinmiş, ön yargılı yaklaşmışlardı. Bitcoin’deki yükseliş “lale çılgınlığına” benzetiliyordu ve bir “kara para aklama operasyonu” olarak algılanıyordu. Ünlü yatırımcı ve dünyanın en zenginlerinden Warren Buffett, Bitcoin’in bir “hayal ürünü”, Jamie Dimon ise “dolandırıcılık” olduğunu söylemişti. Ancak Armbruester gibi birçok yatırımcı Ethereum gibi alternatifler eninde sonunda değerli olduğunu kanıtlayacağını düşünenlerdendi. Bitcoin’e karşı tüm bu önyargılara rağmen nereden nereye geldiğine baktığımızda ise Armbruester gibi birçok yatırımcı haklı çıkacak gibi duruyor.

Zenginler Bitcoin tercih ediyor

Bitcoin 12 ayın dip seviyesinden bu yana yüzde 270’ten fazla yükselirken servet sahiplerinin kripto paraya olan ilgisi de giderek artıyor. Örneğin, Varlıklı müşterilere hizmet veren Londra merkezli yatırım şirketi Blu Family Office’nin kurucusu Christian Armbruester’in kripto paralara olan ilgisi geçen yıllarda giderek arttı. Aile servetini metallere ve imalata borçlu olan Armbruester, kripto paraların çeşitlendirilmiş bir portföyde yerini hak ettiğine de inananlardan. Aynı zamanda eski bir yatırım bankacısı olan Armbruester, “Artık çok heyecanlı bir alanda alım satım fırsatlarına bakıyoruz.” diyor. Armbruester’in kendi serveti de dahil olmak üzere Blu Family Office 670 milyon dolarlık bir varlığın sahibi.

Varlıklı kişilerin kripto para ilgisi Armbruester ile sınırlı değil. Meksikalı medya milyarderi Ricardo Salinas Pliego… Pliego likit varlıklarının yüzde 10’unu Bitcoin’e yatırdığını açıklamıştı. Wall Street’in efsane isimleri Stanley Druckenmiller, Paul Tudor Jones ve Bill Miller da Bitcoin’i tercih edenler arasında. Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock Inc.’in CEO’su Larry Fink de Bitcoin’in birçok insanın dikkatini ve hayal gücünü cezbettiğini belirtmişti.

Dünya dijital paraya yöneliyor

Kripto paralara bakış ilk çıktığı zamanlara kıyasla oldukça değişti. Ekonomik olarak artık daha fazla kabul görüyor. Örneğin; dünyada 5G teknolojisinde önde giden Çin, dijital para sistemini de ilk hayata geçiren büyük ekonomi olmaya doğru gidiyor. Halihazırda Alipay ve WeChat ile dijital ödeme sistemine aşina olan Çin halkı, koronavirüs karantinası sırasında e-ticarete, dolayısıyla dijital ödeme sistemlerine daha fazla yöneldi. 2014’ten bu yana dijital para geliştirmelerine başlamış olan Çin yeni ekonomi bölgesi olan Xiong’an’da dijital Renminbi kullanımını başlatıyor.

Bunun yanı sıra Avrupa Merkez Bankası banknotları tamamlayacak bir dijital avro çıkarılması gerektiğini duyurmuştu. Dünyanın dört bir yanından büyük merkez bankaları, elektronik ödeme yöntemlerine yönelik talebi karşılamak ve Bitcoin ve Facebook’un Libra’sı gibi özel jetonlarla rekabeti ortadan kaldırmak için para birimlerinin dijital versiyonlarını inceliyor.

Benzer gönderiler