
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) askeri öğrencilerden sorumlu mahrem imam olduğu belirtilen S.A. hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. S.A., gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alınmış ve ardından 15 Şubat 2021 tarihinde tutuklanmıştı. Sanık, Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 19 Ocak’ta “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. FETÖ’nün mahrem imamı hakkında verilen hapis cezasının gerekçeli kararı bildirildi. S.A. hakkındaki gerekçeli kararda, FETÖ’nün yapısı, işleyişi, mali kaynakları, kamu kurumlarına sızma stratejisi, “kendisinden olmayanlar” üzerinde oluşturduğu baskı, 15 Temmuz darbe girişiminin nasıl yapıldığı ve örgütün mahrem yapılanmasına dair bilgiler yer aldı. Ayrıca kararda, mahrem imam S.A.’nın örgüt mensuplarına itirafçı olmalarının önüne geçmek için talimatlar verdiği belirtildi. Sanığın, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında örgütle ilgili ayrıntılı bilgi verebilecek kişilere, şifreli haberleşme programı üzerinden “çözülmeyin” dediği kaydedildi.
İtirafçı olabilecek kişilere “çözülmeyin” emri
FETÖ’nün mahrem imamı S.A.’nın yargılama esnasında inkâr etmesine rağmen, bir ürün satış sitesi uygulaması görünümdeki, verilerin geri getirilemez şekilde silinmesini sağlayan “Colornote” adlı programın cep telefonuna yüklü olduğu tespit edildi.
Gerekçeli kararda, sanık S.A.’nın özellikle etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyebilecek örgüt mensuplarına bu program üzerinden talimatlar verdiğinin altı çizildi.
Kararda şu ifadeler yer aldı:
“S.A’nın çözümlenen mesajlaşma içeriklerinde örgütün çökertilmesi adına yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında, sanığın etkin pişmanlık beyanında bulunan kişilere, örgütsel eylemlerin gizliliğini sağlamak için ‘çözülme’ ve ‘ele verme’ şeklindeki talimatları ‘Colornet’ üzerinden verdiği, FETÖ’nün faaliyetlerini sürdürme çabalarına dair konuşmalar gerçekleştirdiği belirlenmiştir.”
Avrupa’ya kaçma talimatı vermiş
Mahrem imam S.A. hakkındaki gerekçeli kararda; “Arif”, “Sabri” ve “Seyfi” kod adlarını kullandığı, haklarında soruşturma bulunan örgüt mensuplarına yasa dışı yollarla Avrupa’ya kaçmaları yönünde talimatlar verdiği ve hangi ülkelere rahatça iltica edilebileceğini aktardığı belirtildi.
Ayrıca, cep telefonunda kriptolu not kayıt uygulamaları olduğu ve bu uygulamalarda örgütsel dokümanların şifreli olarak saklandığı belirlendi. Bu dokümanlar arasında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yazıları ve kitabının dijital halinin bulunduğu kaydedildi.
Kararda, sanık S.A. hakkında itirafçıların ifadeleri de yer aldı. Tanık A.F., şu itiraflarda bulundu:
“S.A’nın düzenlediği sohbet toplantılarında bulundum. Kendisi örgütsel askeri mahrem yapılanmada gizlilik için kod isim kullanıyordu. Askeri okulu kazanan öğrencilere hangi konularda sohbet toplantısı yapacağımızı S.A. belirliyordu.”
Örgütte “ilköğretim mesulü” olarak görev yapan A.A. ise, şunları söyledi:
“Sanık S.A. ise o dönemde ilkokul öğrencilerini örgüte kazandırarak askeri okullara yönlendiriyordu.”
FETÖ’nün mahrem imamı en üst sınırdan ceza aldı
FETÖ’nün mahrem imamı olduğu belirlenen S.A. hakkındaki gerekçeli kararda, dijital materyal tespit tutanağı, tanık beyanları, Bank Asya hesap hareketleri ve örgüt mensuplarıyla irtibatına yer verildi. Tüm bunlar göz önüne alınarak sanık S.A.’nın FETÖ üyesi olduğunun anlaşıldığı ifade edildi. Kararda, S.A.’nın, örgüt içerisinde kendisine verilen talimatları sorgulamaksızın kabul ederek örgütle organik bağını ortaya koyduğu belirtildi. Ayrıca, sanığın suçunu teyit eden çok sayıda delil olmasına rağmen sadece inkâr odaklı savunma yaptığı da kaydedildi. S.A.’nın “silahlı terör örgütüne üyelik” suçunu işlediği ve üst sınırdan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ifade edildi.