Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu,”Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde son 20 yılda çok önemli başarılara erişti. Türkiye’nin baktığınız zaman uluslararası yatırımcılar için çok sağlam değer önerileri devam ediyor.” dedi.
Dağlıoğlu, Çin ve Türkiye’nin Asya’nın doğu ve batı ucundaki ülkeler olarak Kuşak ve Yol sayesinde birlikte geliştiğini söyledi.
Dağlıoğlu, Türkiye’nin Kuşak ve Yol’un inşasında Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan bir merkez olmayı umduğunu kaydetti.
Pekin’de düzenlenen resepsiyona katılan Dağlıoğlu, Çinli işletmelerin şu an dünyada büyük etkiye sahip yatırımcılar olduğuna, Türkiye’de bin 200’den fazla Çinli şirketin faaliyet gösterdiğine işaret ederek, Türkiye ve Çin’in Kuşak ve Yol mutabakat zaptını imzalamasından bu yana Çinli şirketlerin Türkiye’de 3 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını, finans, imalat, enerji, elektronik ve altyapı yatırımlarının artmayı sürdürdüğünü dile getirdi.
Dağlıoğlu, Türkiye’nin Asya’nın batısındaki bir ülke olarak Kuşak ve Yol inisiyatifiyle Çinli işletmelerin Türkiye’nin çevresindeki pazarlara girişi için bir merkez olmayı umduğunu ifade etti.
Tarihi İpek Yolu’nu canlandırarak Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen Çin’in önderliğini yaptığı “Kuşak ve Yol Projesi” 2013 yılında kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Aynı yıl Türkiye bu girişimi destekleyeceğini duyurdu.
Projenin kapsadığı ülkelerde gerekli alt yapıyı oluşturmak için Çin finansal ve teknik destek vermeye başladı.
Kuşak ve Yol Projesi iki kısımdan oluşuyor. Bunlardan ilki kara ve demiryolundan müteşekkil İpek Yolu Ekonomik Kuşağı, diğeri ise 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu. Türkiye Orta Koridor Girişimi ile bu projeye destek olarak projenin vazgeçilmez bir parçası olma yolunu seçti.
Orta Koridor Türkiye’den demiryoluyla Gürcistan ve Azerbaycan’a, buradan da Hazar denizini aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı geçerek Çin’e uzanıyor.
Geçtiğimiz yıllarda açılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi köprüleri, Marmaray ve Avrasya tünelleri, 1915 Çanakkale köprüsü, Türkiye içinde yapılan bölünmüş yollar, otobanlar, hızlı tren hatları, lojistik üsleri ve iletişim altyapıları da Orta Koridor Projesi kapsamında gerçekleşen alt yapı yatırımları.