Scroll Top

İHA ve SİHA’lar ekonomiyi de uçurdu

İHA ve SİHA'lar ile ekonomiye destek

İHA ve SİHA’lardan Türkiye’ye dev katkı

Türkiye’nin son 18 yılda savunma sanayii alanına yaptığı yatırımlar, İHA ve SİHA‘lar meyvelerini vermeye başladı. Hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçları karşılanırken hem de ihracat tarafından büyük başarılara imza atıldı. Türk savunma sanayiinin yıllık cirosu 11 milyar doları geçerken, bunun yüzde 30’u ihracat tarafından geldi. Bu alandaki yerlileşme oranı ise yüzde 60’ları aştı. Türkiye savunma sanayisinde dışa bağımlılığı yüzde 70’ten yüzde 30’a geriledi. Savunma Sanayisinde faaliyet gösteren firma sayısı 56’dan 1500’e yaklaştı. Dünyanın dört bir yanından yerli ve milli savunma sanayii ürünlerine talep artarak devam ediyor. Özellikle ‘Baykar Savunma’nın ürettiği insansız hava araçları, son dönemde yurt dışında büyük işlere imza attı.  2000 yılından sonra Türk savunma sanayinde yeni bir dönem başladı. 2001 yılında üniversiteler, araştırma kurumları ve üretim sektörleri arasındaki işbirliğini geliştiren bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi anlaşması yapıldı. Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge projelerine odaklandı. Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi ve Denizcilik Tasarım Bürosu bu dönemde Türk Deniz Kuvvetleri’nin modernizasyon ihtiyaçları için kuruldu. Son yıllarda çabalar hızlandı ve hükümet yerli şirketlere önemli teşvikler sağladı. Kurumlar vergisinde yüzde 90 indirim ve arazi yatırımlarına yüzde 50’ye kadar katkı sunuldu.

SİHA ve İHA’lar tarih yazıyor

TB2’ler, Azerbaycan ve Libya’da gösterdiği başarılar ile dünyaya adını hızla duyurdu. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki zaferinde kilit rol oynayan İHA ve SİHA’lar aynı başarıyı Libya’da da gösterdi. Libya’nın başkenti Trablus’taki savaşta Ulusal Mutabakat Hükûmeti, gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’i Türk İHA ve SİHA‘ları ile durdurdu.

20 milyar dolarlık hacim

İki ülkenin de savaşlarda galip gelmesi, Türkiye ekonomisi ve Türk şirketlerine olumlu yansıdı. Karabağ’daki birçok altyapı işi Türk şirketlerine verildi. Aynı şekilde Libya’da birçok Türk şirketi yeni proje aldı. İş dünyasına göre Karabağ ve Libya’da Türk şirketleri için 20 milyar dolarlık bir iş fırsatı bulunuyor.

Türkiye ve Libya arasında da yeni anlaşmalara imza atıldı. Bu kapsamda Türkiye Petrolleri ile Libya Ulusal Petrol Şirketi NOC, yeni petrol sahaları keşfi ve yeni petrol-gaz üretim tesisi kurma konusunda mutabakata vardı. Ayrıca Türk özel sektör temsilcileri ülkenin, elektrik ve su altyapıları, belediye hizmetlerinin sağlanması, kamu kurumlarının onarılması başta olmak üzere hayatın normal akışına dönmesinde görev almaya hazırlandıkları belirtildi. Ayrıca Türk müteahhitlerinin yarım kalan projelerden alacakları hak edişler için de son noktaya gelindiği belirtildi.

Benzer gönderiler