Scroll Top

Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının tedavisinde Türkiye imzası

kkka_asi_calismalarinda_sona_yaklasildi_h91117

Türkiye’de her yıl onlarca insanın ölümüne sebep olan Kırım- Kongo kanamalı ateşi hastalığının tedavisinde Türkiye damgasını vuracak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde İl Değerlendirme Kurulu Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlarken

Kırsalda büyükbaş ve küçükbaş hayvanların bulunduğu alanlarda bir müddet bulunan insanlar akşamları vücutlarında bir kenenin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Bu çok zor bir iş değil. Vücuda bir kene yapışmışsa bunu önemsemek gerekir. Erken dönemde doktorla muhatap olmak gerekiyor. Biz bu bölgelerde koruyucu önlemleri gerçekleştiriyoruz. Çok sevindirici bir haber de şu: Erciyes Üniversitesi ile 7-8 senedir birlikte yürüttüğümüz KKKA aşısı çalışmamız devam ediyor. Bu, dünyada bir ilktir. Bilim heyeti ile geçtiğimiz günlerde konuştum, çok umutlular. Aşı çalışmalarında sona oldukça yaklaştık. Bu aynı zamanda virüs aşılarının üretiminde bir ilk olacak. Önümüzdeki birkaç sene içerisinde orijinal bir virüs aşısı üretmiş olacağız.”

Kırımm-Kongo kanamalı ateşi nedir? 

Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), nairovirüslerin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hâlâ yüksek.