Scroll Top

Moody’s Mali Çıpa vurgusuyla Türkiye’yi övdü

Türkiye mali çıpası Moody's tarafındna övüldü

Mali Çıpa nedir?

Mali çıpa yada çapa, bir ülke ekonomisi ile ilgili alınacak kararlarda referans alınan makro iktisadi büyüklüklerdir. Bir gemi çapa atılan yerde sabitlenir ve sürüklenmez, geminin orada duracağı artık bellidir. Ekonomide de iş dünyasının beklentilerini yönetmek ve piyasa belirsizliğini gidermek amacıyla merkez bankaları tarafından farklı “çapalar” kullanılabilir. Döviz kuru, enflasyon, büyüme oranları ya da faiz oranları “çapa” olarak kullanılabilir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’deki mali disiplinin, kamu finansmanının dayanıklılığını sürdürmesini sağlayacağını bildirdi.

Türkiye’ye mali çıpa övgüsü

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s‘in “Gelişen Piyasalar Görümümü” başlıklı raporunda, Türkiye’nin gelecek yıl yüzde 4,8 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiği belirtildi. Raporda, “Türkiye’nin mali çıpası ve ekonomik aktiviteyi destekleyen güçlü kredi büyümesi, kamu maliyesinin dayanıklılığını sürdürmesini sağlayacaktır.” ifadesine yer verildi.

Raporda, “Yaşlanan iş gücü, Doğu Avrupa ve Rusya’da bankaların karlılığını düşürecektir. Orta Asya ve Türkiye’deki bankalar ise genç ve artan nüfustan gelen kredi talebinden daha fazla yararlanacaktır.” ifadeleri kullanıldı. Moody’s raporunda, gelişen piyasalarda 2022’de ekonomik büyümenin bu yıla kıyasla daha düşük kalmasının öngörüldüğü ifade edildi. Gelişen piyasalarda gelecek dönemde sıkı finansal koşulların devam etmesinin beklendiğine işaret edilen raporda, bu piyasalardaki zayıf görünümdeki şirketlerin kredi gerilimi ile karşı karşıya kalabileceği kaydedildi.

Moody’s geçen hafta yayımladığı “Küresel Makro Görünüm 2022-23” başlıklı raporda Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminlerini yükseltmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme tahminini yüzde 6’dan yüzde 9,2’ye, 2022’ye ilişkin büyüme beklentisini ise yüzde 3,6’dan yüzde 4,8’ye çıkarmıştı.

Diğer kuruluşlar da büyüme tahminlerini yükseltmişti

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 5,7’den yüzde 8,4’e çıkarmıştı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini eylül ayında yayınladığı raporla yüzde 7,9’dan yüzde 9,2’ye yükseltmişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5’ten yüzde 6’ya çıkartmıştı.

JPMorgan, Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 6,8’den yüzde 8,4’e revize etmişti.

Goldman Sachs Türkiye için 2021 gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme beklentisini yüzde 7,5’ten yüzde 9,5’e yükselmişti.

IMF, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini daha önce bu yıl için yüzde 6 ve 2022 için yüzde 3,5 olarak açıklamıştı.

Uluslararası Para Fonu ise (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun temmuz ayı güncellemesinde, Türkiye ekonomisinin 2021’de yüzde 5,8 büyüyeceğini öngörmüştü.

Benzer gönderiler