Scroll Top

Rula Jebreal New York Times’da Türkiye’nin mülteci politikalarını övdü

julaa

3-8 Ağustos tarihleri arasında merkezimizin misafiri olarak Türkiye ve Cerablus’u ziyaret eden Rula Jebreal New York Times gazetesinde bir makale yazarak izlenimlerini paylaştı.

Rula Jebreal makalesinde Suriyeli mültecilerin en çok bulunduğu üç ülkedeki durumu kıyasladı. Lübnan’daki durumun kötülüğünü anlatan Jebreal, 70 yıl önce Lübnan’a göçen Filistinlilerin bile sorunlarının çözülmediğini hatırlattı. Ürdün’ün görece daha iyi olduğunu belirten Jebreal buna rağmen ülkenin 60 bin mülteciyi sınırda beklettiğini hatırlattı.

Yazısının büyük çoğunluğunu, Türkiye’nin mülteci politikasındaki başarılı uygulamaları övmeye ayıran Jebreal, Gaziantep örneğinden bahsetti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in çalışmalarıyla Gaziantep’te 600.000 Suriyelinin barındığını açıkladı.

“Trump yönetiminin Suriyeli mültecilere yardım eden uluslararası yardım kuruluşlarına kaynak ayırmama tehdidinde bulunduğu” ve “ABD’nin, küresel liderlik rolünden uzaklaştıkça, Türkiye gibi bölgesel güçlerin bu boşluğu doldurmak için adım attığını” vurgulayan Jebreal, Türkiye’den övgüyle bahsettiği yazısında Fırat Kalkanı Harekatı’ndan da övgüyle bahsetti.

Türkiye’nin geçtiğimiz yıl darbe girişimine maruz kalmasına rağmen Suriye’de DEAŞ’a yönelik gerçekleştirdiği operasyonla Cerablusu yaşanabilir bir kent haline getirdiği ve bu sayede Suriyeli mültecilerin geri dönmeye başladıklarını aktardı.

Rula Jebreal Kimdir?

Rula Jebreal Hayfa kentinde dünyaya geldi. İlk İntifada hareketinin yaşandığı 1980’lerde Kudüs’te büyüdü. Bologna Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi aldı. Babası Mescid-i Aksa imamı olan Jebreal annesinin ölümü üzerine yetimhanede büyüdü. Gazetecilik eğitimi almak için burslu olarak İtalya’da okudu. İtalyan televizyonlarındaki ilk yabancı haber sunucusu olarak başarılı bir habercilik kariyerine imza attı. İtalya’nın en prestijli ödülü olan Uluslararası Ischia Ödül organizasyonu tarafından “En İyi Gazeteci” seçildi.

Hem Doğu hem Batı coğrafyasının vatandaşı olan ve dört dili akıcı olarak konuşabilen bir kültür elçisi olan Jebreal’ın 2003’te insan haklarının evrenselliğine ve çatışma bölgelerindeki kadınların ve çocukların korunmasının önemine dikkat çekmek amacıyla kaleme aldığı, Filistinli evsiz kız çocukları için bir yetimhane ve yatılı okul açan Hind Husseini’nin hikâyesini içeren kitabı bir filme de konu oldu. Film, 2010’da UNICEF Çocukların Korunması Ödülü’ne değer görüldü ve ABD galasını Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu’nda yapan ilk film oldu.

Benzer gönderiler