Scroll Top

Financial Times: Türkiye’nin kararlı büyümesi özel sermaye şirketlerini cezbediyor

59a6c5f3c9de3d2c54df172d

Financial Times “Türkiye ve Arap Dünyası” başlığıyla yayınladığı dosyada yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgilerini konu edinen bir makaleye yer verdi.

“Yakın zamandaki darbe teşebbüsü, ayrılıkçı şiddet ve devam eden mülteci kriziyle beraber yatırımcılar Türkiye’yi bir kenara koysalardı bu anlaşılır bir hamle olurdu fakat [aksine] bazı özel sermaye grupları yatırımlarını artırdılar.” diye başlayan makalede Türkiye’nin ekonomik durumuna dair bazı önemli hususlara değinildi.

Makaleye göre Abraaj Grup ve Turkven gibi yatırımcılar Türkiye’yi tüketici özgüveninde âdetâ patlama yaşanan bir ülke olarak görüyorlar. Ayrıca uygulanan sıkı mâlî politikalar sayesinde piyasaların büyüdüğünü ve böylece yatırıma imkân sağlandığını söylüyorlar.

Makalede 2017’nin 2. çeyreğinde Türkiye’nin gayrisâfi millî hâsılasının (GMH) %5,1 oranında büyüdüğü ve bu oranın beklentilerin biraz altında kaldığı belirtiliyor. Fakat yine de bu oran gelişmiş ülkelerin GMH’lerindeki büyüme oranının çok üstünde.

Hepsiburada ve Fibabanka gibi markalarda hisseleri bulunan Dubai merkezli Abraaj Grup Türkiye’deki 10. yatırımını gerçekleştirmiş durumda. Bir Abraaj yetkilisi Türkiye’nin güçlü bir “büyüme hikayesi” olduğunu ifade ediyor.

Buna karşın Advent ve Mid Europa gibi sermayedarlar son yıllarda Türkiye yatırımlarına ara vermiş durumdalar. Advent 2010’dan, Mid Europa ise 2015’ten beri Türkiye’ye yatırım yapmamış.

Fakat bu duruma cevaben Turkven genel müdürü Seymur Tarı, Türkiye’nin uluslararası basında hakkında çizilen kötü algıya kurban gittiğini ifade ediyor. Tarı’ya göre “Türkiye başladığı yere döndü.”

Benzer gönderiler