Buğday arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Wed, 31 Aug 2022 12:56:54 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Buğday arşivleri | Yekvucut 32 32 Türkiye’nin tahıl ambarı hasadı 2,2 milyon ton https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiyenin-tahil-ambari-hasadi-22-milyon-ton/ Wed, 31 Aug 2022 12:56:54 +0000 https://yekvucut.com/?p=56868 Türkiye’nin tahıl ambarında üretim arttı Konya, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanı ile Türkiye’nin tahıl ambarı olarak biliniyor. Konya Ovası’nda geçen...

Türkiye’nin tahıl ambarı hasadı 2,2 milyon ton yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin tahıl ambarında üretim arttı

Konya, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanı ile Türkiye’nin tahıl ambarı olarak biliniyor. Konya Ovası’nda geçen yıl yaşanan rekolte kaybının ardından arpa ve buğday hasadı bu yıl 2,2 milyon tona yükseldi. Geçen yıl yaşanan rekolte kaybının ardından arpa ve buğday hasadı bugüne kadar en fazla 2,5 milyon ton buğdaya çıkmıştı. Son dönemdeki verim kayıpları 1 milyon tona ulaşmıştı. Geçen sene yaşanan kuraklık rekolteyi azaltsa da alınan tedbirlerle üretim yükseldi.

Türkiye’nin tahıl ambarında sulu tarım

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen ova geçen sezon geçirdiği kurak dönemin ardından bu yıl uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı. Geçen yıl meteorolojik kuraklıkla boğuşan ovada bu yılki verim 2 milyon tonu geçti. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, “2022 yılında buğday ve arpa çok güzel çıktı. Sulu alanlarımızda verimlerimiz gayet iyi. Geçen yıla göre 1,5 milyon ton civarında olan Konya bölgesinde bugün 2 milyon 200 bin tonları yakaladık. Bu da sulu tarımın önemliliğini gösteriyor. Çünkü iyi bir kış geçirdik, iyi bir yağışlı dönem geçirdik ama bahar aylarında tam ihtiyaç olduğu zamanda kar yağışıyla kurtardık. Onun için mutlaka ve mutlaka Konya bölgesinde özellikle kapalı olan bu bölgede sulu tarım yapıldığı zaman biz her zaman için rekolte rekorunu kırarız.” dedi.

Kavuneker, “Bugün mısırlarımızda da bir sıkıntımız var. Yaz ayının çok sıcak gitmesi ve tam eşleşme zamanında sert esen rüzgarlardan dolayı mısırların uç kısmı dolmadı. Yani bu da bazı bölgelerde rekolte kaybı yaşatacak. Bu yüzden tarlalara ziraat mühendisi hocalarımıza gittik, gördük, araziyi de kontrol ettik. Şu an yapılabilecek bir şey yok. Biz her şeyi açık söylüyoruz mısır parayı fazla kazandırdığı için bu sefer mısırda yüzde 15 oranında ekim artışı var. Mısır rekoltesinde düşüş olduğu için yüzde 15 fazla ekimden dolayı rekolte ve ekim alanı birbirini kapattı” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin tahıl ambarı hasadı 2,2 milyon ton yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Un ihracatçısı ülkemize atılan “buğday ihtiyacını karşılayamıyor” iftirası https://yekvucut.com/video/un-ihracatcisi-ulkemize-atilan-bugday-ihtiyacini-karsilayamiyor-iftirasi/ Thu, 25 Jul 2019 13:24:55 +0000 http://yekvucut.com/?p=23928 Un ihracatçısı ülkemize atılan “buğday ihtiyacını karşılayamıyor” iftirası yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Un ihracatçısı ülkemize atılan “buğday ihtiyacını karşılayamıyor” iftirası yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye geliştirdi: Kuraklığa dayanıklı kaliteli ve verimli buğday https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiye-gelistirdi-kurakliga-dayanikli-kaliteli-ve-verimli-bugday/ Wed, 12 Jun 2019 14:37:00 +0000 http://yekvucut.com/?p=23424 Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen “Taner” isimli buğday, yüzde 15 verim artışı ve yüksek...

Türkiye geliştirdi: Kuraklığa dayanıklı kaliteli ve verimli buğday yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen “Taner” isimli buğday, yüzde 15 verim artışı ve yüksek kalitesiyle rekolteye katkı sağlacak.

Buğday, arpa, yulaf ve mısır gibi farklı bitkilerde ıslah çalışmaları yaptıklarını anlatan Özdemir, kuraklığa dayanıklı geliştirdikleri buğday çeşitlerinin tescilinin yapıldığını aktardı.

Özdemir, kuraklığa dayanıklı buğdayın, üretime önemli katkı sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Kuraklığa dayanıklı buğday geliştirdik. Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde 3,4 milyon hektar alanı doğrudan ilgilendiren bir buluş ve tescil. Bu çeşidimize, ‘Taner’ ismini verdik. Dekarda 350 kilogram verim ve 261 alveograf değeriyle yüksek kaliteli. Şu anda tescili yapıldı. Buradan çiftçilerimize müjdeyi verebiliriz. Mevcut çeşitlerin yerine geçtiği takdirde yüzde 15 daha fazla verim, kalitede ise yüzde 200’den fazla artış sağlayacak. Parasal anlamda verim ve kalitedeki artış ile ekonomiye yıllık 1 milyar dolardan fazla katkı verecek. Uzun yıllar verisi bunu gösteriyor.”

Buğdayın kuraklığa dayanıklılığının yanı sıra yüksek verimi ve sanayicinin istediği kalite enerji değeri ile Türkiye’nin büyük bir sorununu çözeceğini ifade eden Özdemir, ıslah çalışmalarının uzun yıllar sürdüğünün altını çizdi.

Türkiye geliştirdi: Kuraklığa dayanıklı kaliteli ve verimli buğday yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Buğdayda beklenti en az 20 milyon ton https://yekvucut.com/video/bugdayda-beklenti-en-az-20-milyon-ton/ Thu, 16 May 2019 13:35:43 +0000 http://yekvucut.com/?p=23089 Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “Bu yıl buğday ekim alanlarının geçen seneye göre yüzde 5 azalmasına...

Buğdayda beklenti en az 20 milyon ton yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “Bu yıl buğday ekim alanlarının geçen seneye göre yüzde 5 azalmasına rağmen buğday üretiminde yağışlar sayesinde en az 20 milyon ton rekolte bekliyoruz.” dedi.

Bu yıl boyunca elde edilen buğdayın toplamının 20 milyon ton olması bekleniyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “Bu yıl buğday ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 5 azalmasına rağmen buğday üretiminde yağışlar sayesinde en az 20 milyon ton rekolte bekliyoruz.” dedi.

Dünyanın en çok un ihracatını kendilerinin yaptığını vurgulayan Ulusoy, burada üretim kapasitesinin yüksek olmasının, kurumsal üreticilerin bulunmasının, yüksek buğday üretiminin yapıldığı Rusya gibi ülkelere yakın konumda bulunmanın etkili olduğunu söyledi.

Ayrıca Türkiye’nin yüksek ihracat kabiliyetinin bulunduğunun altını çizen Ulusoy, olumlu tüm şartların yıllar içerisinde yükselen bir grafik oluşturduğunu belirtti.

Ulusoy, buğday alarak onu una çevirdiklerini ve katma değerli sattıklarını belirterek, geçen yıl sadece undan 1 milyar 50 milyon dolar gelir elde edildiğini, bunun dışında bulgur, makarna, bisküvi gibi yüksek katma değerli ürün ihracatının da gerçekleştirildiğini söyledi.

Buğdayda beklenti en az 20 milyon ton yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>