İnsani Yardım arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Fri, 29 Jan 2021 13:27:32 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png İnsani Yardım arşivleri | Yekvucut 32 32 Güney Sudan’da 8,3 milyon kişi yardıma muhtaç https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/guney-sudanda-83-milyon-kisi-yardima-muhtac/ Thu, 28 Jan 2021 13:41:02 +0000 https://yekvucut.com/?p=37662 Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan’da 8,3 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu açıkladı Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA)...

Güney Sudan’da 8,3 milyon kişi yardıma muhtaç yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan’da 8,3 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu açıkladı

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yazılı açıklama yaparak, Güney Sudan’da yıllardır devam eden iç savaşa, yeni tip koronavirüs (Covid_19) salgınının ve iklim değişikliğinin de eklenmesiyle ülkedeki insani durumun gittikçe kötüleştiğini belirtti. Yazılı açıklamada, “Çatışma, güvensiz ortam ve doğal felaketlerden ötürü 2013’ten bu yana yaklaşık 4 milyon kişi yerinden oldu.” ifadesi kullanıldı. Ayrıca ülkedeki ekonomik krize ve şehirlerdeki tüketici fiyatlarındaki artışa işaret edildi. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisince yapılan yazılı açıklamada, Güney Sudan’daki insani yardıma muhtaç kişilerin sayısının 8,3 milyona ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, “Açlık büyüyor. 2021 boyunca 7,2 milyondan fazla kişinin şiddetli gıda güvensizliği yaşayacağı tahmin ediliyor. Bazı topluluklar, felaket seviyelerinde gıda güvensizliğiyle karşılaşabilir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

güney sudan yardım

Güney Sudan’daki iç savaş ekonomiyi kötü etkiledi

Sudan, Afrika’nın en uzun iç savaşlarından birini yaşadı. İç savaş nedeniyle çok sayıda insan hayatını kaybetti ve göç etmek durumunda kaldı. Siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkların yaşandığı Sudan’daki bu durum, bölge ülkelerini de ciddi anlamda etkiledi. İç savaşın tarihi arka planına bakıldığında İngilizlerin bölgedeki sömürgecilik faaliyetlerinin yatmakta olduğunu söylemek mümkün. Batı emperyalizmi Sudan’ın kuzeyini Arap-Müslüman, güneyini ise Hristiyan-Animist şeklinde kamuoyuna lanse etti. Bu yaklaşım, Güney Sudan’ın Sudan Cumhuriyeti’nden ayrılma sürecini de tetikledi. 2011’de Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan’ın istikrara kavuşacağı düşünülürken bölgede yaşanan örtülü Amerikan-Çin rekabeti buna izin vermedi. Güney Sudanlılar merkezi hükümete karşı uzun yıllar savaştı. Ancak bağımsızlıkla birlikte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kaldılar. Sudan’ın bölünmesi yetmezmiş gibi, bağımsızlığın hemen ardından Güney Sudan’da başlayan etnik temelli iç savaş, Batılı devletlerin “böl-parçala-yönet” siyasetini de açıkça gözler önüne serdi. Güney Sudan’ın sahip olduğu doğal kaynak ve zenginlikler elinden alınmak istendi ve halkı da yoksulluk ve ölüme mahkum edildi. Fakat Sudan Cumhuriyeti’nin de önemli katkılar sağladığı barış süreci, Güney Sudan’da iç savaşın nihayete ermesini sağlamakla birlikte, bölge ülkelerinin de üzerinde mutabık kaldığı bir istikrar ve birlikte yaşama idealinin yeniden tesis edilmesi bakımından Batı kaynakları sömürgeci politikalara karşı ciddi bir ders niteliğinde.

Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında

Zengin petrol kaynaklarına ve tarım arazilerine sahip olan Güney Sudan’daki güvenlik sorunları ve iç savaş, Eylül 2018 itibarıyla son buldu. Ancak ülkede iç istikrarın ve ekonomik kalkınmanın sağlanamadı. İç savaş ve bölünme tehlikesi sebebiyle ekonomisi de ağır darbe alan Güney Sudan dünyanın en yoksul ülkeleri sıralamasında başı çekiyor. Ülkedeki askeri harcamalar kamu harcamalarının yaklaşık yüzde 7,4’üne tekabül ediyor. Kişi başına düşen milli gelirin 246 dolar olduğunu göz önünde bulundurursak askeri harcamaların yıllık 6 milyon doları bulması ciddi ekonomik sorunlara kapı aralıyor. Dolayısıyla orta büyüklükte bir Avrupa ülkesiyle kıyaslandığında Güney Sudan’ın ekonomisi içerisinde askeri harcamalara ayrılan payın oldukça yüksek olduğu ifade edilebilir. Ülkede hala en az 270 bin çocuk açlık riskiyle karşı karşıya. 20 bin çocuk yıl sonundan önce yetersiz beslenme sebebiyle hayatını kaybedebilir. Bu durum Güney Sudan’ın devlet bütçesini öncelikle olarak bu konulara ayırmasını elzem kılıyor. Bu süreçte Türkiye’nin bölgeye yönelik gerek kamu (TİKA, YTB vb.) gerek sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla gerçekleştireceği insani ve sosyal yardımlar ile kalkınma desteğinin de Güney Sudan açısından hayati önemi olduğu ifade edilebilir.

Güney Sudan’da 8,3 milyon kişi yardıma muhtaç yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Filistin insani yardım bekliyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/filistin-insani-yardim-bekliyor/ Wed, 25 Dec 2019 09:03:18 +0000 http://yekvucut.com/?p=26710 Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Filistin Koordinatörü Jamie McGoldrick, Filistin topraklarında 2,4 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu...

Filistin insani yardım bekliyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Filistin Koordinatörü Jamie McGoldrick, Filistin topraklarında 2,4 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Yetkili, bunlardan “en fazla insani yardıma muhtaç” 1,5 milyonuna ulaşmak için yaklaşık 350 milyon dolara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

McGoldrick, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, işgal altındaki Filistin toprakları ve Gazze’deki insani duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ile 11 Aralık’ta Ramallah’ta kritik durumdaki insani yardıma ihtiyaç duyan Filistinliler için 348 milyon dolar yardım çağrısında bulunduklarını anımsatan McGoldrick, Filistin’de 2,4 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu tespit ettiklerini belirtti.

McGoldrick, bunların içinde “en fazla insani yardıma muhtaç” durumdaki 1,5 milyon Filistinliye ulaşmayı hedeflediklerini ve bunun için yaklaşık 350 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, “Ama fon kaynakları ve kendi kapasitemizin, ihtiyacı olan tüm insanlara ulaşmamızı olanaksız kılacağının farkındayız.” diye konuştu.

İnsani yardıma muhtaç Filistinlilerin yüzde 65’inin gıda güvensizliği yaşadığını aktaran McGoldrick, “Diğer ihtiyaçlar da sağlık, su, sıhhi tesisat, koruma ve barınak.” dedi.

Filistin insani yardım bekliyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD, Filistin’i dolarlarıya terbiye etmeye çalışıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/abd-filistini-dolarlariya-terbiye-etmeye-calisiyor/ Wed, 17 Jan 2018 07:47:10 +0000 http://yekvucut.com/?p=14248 ABD Dışişleri Bakanlığı, Filistin’e verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünü “tekrar gözden geçirmek üzere” askıya aldığını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, günlük...

ABD, Filistin’i dolarlarıya terbiye etmeye çalışıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD Dışişleri Bakanlığı, Filistin’e verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünü “tekrar gözden geçirmek üzere” askıya aldığını açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yaptı.

Nauert, “ABD, tekrar gözden geçirmek üzere Filistin’e verilecek 65 milyon dolarlık yardımı askıya aldı.” ifadesini kullandı.

“ABD olarak bazı değişikliklerin yapılmasını bekliyoruz”

Yardımın askıya alındığını ve iptal edilmediğini bildiren Nauert, “ABD olarak bazı değişikliklerin yapılmasını bekliyoruz.” dedi.

Nauert, 65 milyon dolarlık yardımın askıya alındığını ancak 60 milyon dolarlık yardımın ise Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) verileceğini belirtti.

Sözcü Nauert, Donald Trump yönetiminin aldığı bu kararın BM’de yapılan Kudüs oylamasıyla alakalı olmadığını söyledi.

ABD, Filistin’i dolarlarıya terbiye etmeye çalışıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İngiltere Suriye’de çalışan insani yardım görevlilerini vatandaşlıktan atıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/ingiltere-suriyede-calisan-insani-yardim-gorevlilerini-vatandasliktan-atiyor/ Wed, 22 Nov 2017 09:41:38 +0000 http://yekvucut.com/?p=12296 Middle East Eye adlı haber sitesinde çıkan bir araştırmaya göre, Suriye’de yardım görevlisi olarak çalışan İngilizlerin vatandaşlıktan yoksun bırakıldıkları ortaya...

İngiltere Suriye’de çalışan insani yardım görevlilerini vatandaşlıktan atıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Middle East Eye adlı haber sitesinde çıkan bir araştırmaya göre, Suriye’de yardım görevlisi olarak çalışan İngilizlerin vatandaşlıktan yoksun bırakıldıkları ortaya çıktı. İngiliz İçişleri Bakanı Amber Rudd tarafından ailelerine gönderilen mektuplara göre, Kuzey Suriye’de çalışan en az iki yardım görevlisinin “Birleşik Krallık’ın ulusal güvenliğine risk oluşturdukları” gerekçesiyle İngiliz vatandaşlığından çıkarıldıkları belirtildi. Bir başka hadisede ise Suriye’ye gönüllü olarak yardım gönderen ve bağışlarla finanse edilen projelerde çalışan bir kişinin “terörizm bağlantılı ve aşırı İslamcı etkinliklere katılıp katılmadığı” konusunda durumunun değerlendirildiği bildirildi.

Üç yardım çalışanı da Suriye’de hiçbir zaman savaşmadıklarını ve Birleşik Krallık’ta Suriye’deki faaliyetlerinden dolayı herhangi bir suçla yargılanmadıklarını belirttiler. Geçmişte El-Kaide ile bağlantılı olan Heyet-i Tahrir-el Şam örgütünün hakimiyetinde olan İdlib gibi bazı bölgelerde yardım projeleri gerçekleştirdiklerini belirten yardım görevlileri, ancak bu durumun “militan gruplarla bağlantılı oldukları” anlamına gelmediğini söylediler. Yardım görevlileri olarak yaptıkları bütün faaliyetlerin kayıtlarının ispatlanabilir olduğuna dikkat çeken görevliler, Birleşik Krallık’ta tanınan birçok insani yardım kuruluşu ile birlikte hareket ettiklerini vurguladılar.

Yardım görevlisi Jahangir Muhamed, ailesine gelen mektupta kendisinin “El-Kaide ile bağlantılı” olarak değerlendirildiğini söyledi. Suriye’de yaptığı her faaliyetin şeffaf ve ortada olduğunu belirten Muhammed, “İnsanlara yardım etmek için her gün hayatlarımızı tehlikeye atıyoruz ancak onlar bize terörist diyor.” ifadelerini kullandı. Çatışma bölgelerinde yardım görevlilerine ve hayır kurumlarına yönelik karşı propagandanın olağan olduğunu belirten Muhammed, uluslararası güvenilirliğe sahip Beyaz Baretliler adlı sivil toplum kuruluşuna dahi sık sık El-Kaide ile bağlantılı olduğu suçlamasının yapıldığını hatırlatan Muhammed, yardım çalışanları ile sivil toplum gönüllülerinin silahlı gruplarla aynı bölgede bulunmasının savaşçılarla bağlantılı oldukları anlamına gelmediğini ifade etti.

Birleşik Krallık’ta vatandaşlıktan yoksun bırakma uygulaması hukuken oldukça tartışmalı bir konu. İnsan hakları konusunda faaliyet gösteren Liberty adlı kuruluş, vatandaşlıktan çıkarma uygulamasını “baskıcı ve tehlikeli rejimlerin alameti farikası” olarak nitelendiriyor. İnsan hakları hukukçusu Gareth Peirce ise vatandaşlıktan yoksun bırakma sürecinin Ortaçağ sürgünü uygulamasıyla benzer olduğunu belirtiyor.

İngiliz Tabiiyet Yasası’na göre, eğer vatandaşlıktan yoksun bırakmak kamu yararı için elzemse ve bu durumda kişi devletsiz duruma düşmeyecekse, İçişleri Bakanı yalnız bu hallerde gücünü kullanarak Birleşik Krallık’ta doğan bir kişiyi vatandaşlıktan çıkarabilir. Vatandaşlıktan çıkartılan yardım görevlileri ise ebeveynleri başka bir ülkenin vatandaşı olmasına rağmen kendileri Birleşik Krallık’ta doğdukları için vatandaşlık kazanmışlardı. Yardım görevlileri, kendilerini başka bir ülkenin vatandaşı olarak düşünmediklerini belirterek şu an savaş bölgesinde devletsiz duruma düştüklerini belirttiler.

İngiltere Suriye’de çalışan insani yardım görevlilerini vatandaşlıktan atıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İnsani yardımda Almanya, AB, İngiltere ve Japonya’dan büyüğüz https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/insani-yardimda-almanya-ab-ingiltere-japonyadan-buyuguz/ Fri, 23 Jun 2017 08:20:17 +0000 http://yekvucut.com/?p=6092 AFAD, Türkiye’nin bugün açıklanan Küresel İnsani Yardım 2017 Raporu’na göre geçen yıl 6 milyar ABD dolarlık insani yardım yaparak, 6.3...

İnsani yardımda Almanya, AB, İngiltere ve Japonya’dan büyüğüz yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
AFAD, Türkiye’nin bugün açıklanan Küresel İnsani Yardım 2017 Raporu’na göre geçen yıl 6 milyar ABD dolarlık insani yardım yaparak, 6.3 milyar dolarlık yardım yapan ABD’nin ardından en çok uluslararası insani yardım yapan ikinci ülke olduğunu bildirdi. Türkiye’yi 2.7 milyar dolar ile İngiltere, 2.6 milyar dolar ile Almanya, 2.3 milyar dolar ile AB, 800 milyon dolar ile İsveç, 700 milyon dolar ile Japonya takip etti.

Dünyanın en cömert ülkesiyiz

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), tarafından yapılan yazılı açıklamada: “Yardım bekleyen ülkeden, ‘yardımı beklenen’ ülke konumuna gelen Türkiye, bugün açıklanan Küresel İnsani Yardım 2017 Raporu’na göre geçen yıl 6 milyar ABD dolarlık insani yardım yaparak, 6.3 milyar dolarlık yardım yapan ABD’nin ardından en çok uluslararası insani yardım yapan ikinci ülke oldu. Türkiye 2015 yılında ayrıca, mili gelirinin 0,75’ini insani yardım için ayırarak, bir kez daha, “Dünya’nın En Cömert Ülkesi” oldu. Dünyada her yıl yapılan insani yardımların haritasını çıkaran İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri, bugün 17. Küresel İnsani Yardım Raporu’nu yayımladı.


Rapora göre, 2016 yılında en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler sıralamasında Türkiye, ABD’nin ardından ikinci oldu. Türkiye’yi, İngiltere, AB kurumları ve Almanya takip etti. Türkiye’nin 2014 yılında yaptığı insani yardım miktarı 3,2 milyar ABD doları iken geçen yıl iki katına, yani 6 milyar ABD dolarına ulaştı. Ülkemiz; 2013, 2014, 2015 Küresel İnsani Yardım Raporlarına göre de, üç yıl üst üste, en çok insani yardım yapan üçüncü; geçen yıl ise ikinci ülke olmuştu. 2017 raporu, Türkiye’nin Dünya’da yardıma muhtaç insanlara destek vermeye yönelik kararlılığını yansıtıyor. Gayri safi milli hasıla gelirinin yüzde 0,75’ine denk gelen insani yardımlar, ülkemizi bir kez daha, dünyadaki ’En Cömert Ülke’ konumuna getirdi.

Milli gelirine göre dünyada en çok yardım yapan ülke olan Türkiye’yi, yüzde 0,18 ile BAE ve yüzde 0,15 ile Lüksemburg izledi” denildi.

Dünyanın yardımının 5’te 1’den fazlası Türkiye’den

2015 yılında dünyada gerçekleşen insani yardım tutarının 25,7 milyar ABD doları iken, 2016 yılında 27,3 milyar ABD doları gibi rekor bir seviyeye ulaştığı belirtilen açıklamada, “Türkiye’nin gerçekleştirdiği 6 milyar dolarlık insani yardım, geçen yıl dünyada yapılan yardımın 5’te 1’inden fazlasını oluşturdu. Dünyada en çok insani yardım ise 2,14 milyar ABD doları ile Suriye için yapıldı. Suriye’yi, 1,5 milyar ABD doları ile Yemen, 956 milyon ABD doları ile Ürdün, 935 milyon ABD doları ile Güney Sudan ve 888 milyar ABD doları ile Irak izledi.

Türkiye, Suriye krizi mağdurları için ilk günden beri din, dil, ırk ayrımı yapmadan ‘Açık Kapı Politikası’ uyguladı. Bugün, dünyanın en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi olan Türkiye, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara yeni bir hayat sundu. Tüm Suriyeli sığınmacılara sağlık hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor; kayıp bir neslin oluşmaması için Suriyeli çocuklar okula kazandırılıyor. Başbakanlık AFAD’ın Suriyeli sığınmacılar için kurduğu 23 barınma merkezinde, bir şehirde bulunan tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlar karşılanıyor. AFAD barınma merkezlerinde, barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçların de ötesinde; meslek kursları veriliyor, erken yaşta evlilik ile ilgili farkındalık kampanyaları yürütülüyor. Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında bugüne kadar 25 milyar ABD doları aşkın bir kaynak harcadı.

Tüm dünyaya yardım ediyoruz

Uluslararası toplumun, Türkiye’nin bu fedakârlığına katkısı ise yalnızca 526 milyon ABD doları oldu. Son 6 yılda, 52 ülkede mağdur ve mazlumların yardımına yetişen AFAD, 2016 yılında da Makedonya, Mozambik ve Sudan’daki sel felaketlerinde; Ekvator’daki depremde; Yemen ve Somali’deki iç karışıklıklarda; Haiti’deki kasırgada ve Irak, Suriye ve Filistin’de yardıma muhtaç zor durumdaki insanların umudu oldu” ifadelerine yer verildi.

İnsani yardımda Almanya, AB, İngiltere ve Japonya’dan büyüğüz yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>