Kuraklık arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Thu, 11 Aug 2022 10:47:53 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Kuraklık arşivleri | Yekvucut 32 32 Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? https://yekvucut.com/gundem/enerji-krizi-yasanirken-kim-vatandasini-daha-cok-dusunuyor/ Thu, 11 Aug 2022 10:47:53 +0000 https://yekvucut.com/?p=56654 Avrupa için kara kış kapıda Rusya’nın gaz musluklarını kısmasıyla Avrupa ciddi bir enerji krizi ile boğuşuyor. Ekonomisinin en iyi olduğu...

Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa için kara kış kapıda

Rusya’nın gaz musluklarını kısmasıyla Avrupa ciddi bir enerji krizi ile boğuşuyor. Ekonomisinin en iyi olduğu Avrupa ülkesi Almanya’dan, en zengin sayılan İsviçre gibi birçok ülke enerji krizi ile tedbir almak zorunda kaldı. Kara bir kışa hazırlanan Batı ülkeleri çözümü vatandaşın tüketiminden kısmakta buldu. Enerji krizi, kıtlık, kuraklık, enflasyon derken Avrupa için karanlık günler yaklaşıyor.

Hangi ülkeler nasıl tedbirler aldı?

Avrupa Birliği, Mart 2023 sonuna kadar gaz tüketimi yüzde 15 azaltma kararı aldı. Almanya, duş almadan önce iki kez düşünün, duş süresini 5 dakikaya düşürün, sıcak suyu az tüketin, kömür santrallerini yeniden faaliyete geçirilmesi gibi birçok öneride bulundu. Avusturya’da sıcak su yerine soğuk su kulanın tavsiyesi verildi. Belçika’da gıdaları ısıtmak için mikrodalga kullanılması önerildi.

Fransa, ışıklandırma sistemini gece söndürmeyen mağazalara 1500 avro ceza verileceğini açıkladı. Klimalı işyerlerinin kapıları açık tutulamayacak, ihlal edenlere 750 avroya kadar para cezası kesilecek. İspanya, kamu binalarında kullanılacak klimalar için 27 derece sınırlaması getirdi. Kış aylarında ise sıcaklık 19 derecenin üzerine çıkarılamayacak

İtalya’da okul ve diğer kamu binalarındaki iklimlendirme sistemleri, yılın en sıcak aylarında sıcaklığı 25-27 santigrat dereceden düşük tutmayacak şekilde ayarlanacak. İsviçre, “Yeterince mum ve yakacak odun stoklayın” çağrısında bulundu. Yunanistan’da yaz aylarında kamu binalarında klimayı 26 derecenin altına düşürmek yasaklandı.

İngiltere, önerilerde biraz daha farklı bir yol izledi. Evde ısınmak için zıplayın, kedi, köpeğinize sarılın, havuzlardaki sıcaklıkları düşürerek ve tam aydınlatmayı bırakarak tasarruf edin. Tüm bunlara rağmen enerji faturalarının 2 kat artması bekleniyor. Faturalar 3 bin 582 sterlinden 4 bin 500 sterline kadar çıkabilir.

İngiltere’de yetkililer, yiyecek ve içecek endüstrisinden elektrik kesintisi durumunda rafların boş kalmasını önlemek için planlarını hazırlamalarını istedi. Aynı şekilde patronlardan ‘jeneratörlerinin bakımının düzgün yapıldığından’ ve ‘dizel tanklarının dolu olduğundan emin olmaları’ istendi. Planı kesintiler, kömür santrallerinin yeniden devreye sokulması ve İngiltere’nin Rough’daki en büyük gaz depolama tesisinin restorasyonu da dahil olmak üzere alınan tüm önlemlere rağmen İngiltere’nin yeni dönemde AB ve Norveç’ten yapılan ithalata bağımlı hale geleceği düşünülüyor.

Türkiye enerji krizi yaşanmasın diye desteklerle tasarruf sağlıyor

Tüm bunların yanında Türkiye ise vatandaşına katı kurallar getirmek yerine farklı tasarruf yollarını seçti. Tüm dünyada petrolden doğal gaz ve kömüre kadar enerji kaynaklarının hepsinde fiyatlar arttı. Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlandı. Mesken abonelerinin yıllık 7 milyar lira daha az fatura ödemesi temin edildi. Türkiye, konutlarda ısı yalıtımı ile enerji verimliliğinin artırılması için haziran ayı sonunda, kamu bankaları kanalıyla yeni bir kampanya başlattı. Konut başına 50 bin liraya kadar finansman imkanı sağlayan, 60 ay vadeli, 0.99 faizli, Konutlarda Isı Yalıtım Projesi devreye alındı. Vatandaşını düşündüğünü iddia eden, özgürlükçü Batı vatandaşını kısıtlarken Türkiye ise vatandaşından kısmadan tasarrufu tercih etti.

Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’yı bekleyen büyük felaket https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/avrupayi-bekleyen-buyuk-felaket/ Mon, 08 Aug 2022 14:10:56 +0000 https://yekvucut.com/?p=56623 Avrupa’ya felaket çöktü Avrupa’yı kış gelmeden bekleyen felaket ile karanlık çöktü. Son 92 yılın en sıcak dönemi yaşanırken sıcaklık rekor üstüne rekor...

Avrupa’yı bekleyen büyük felaket yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’ya felaket çöktü

Avrupa’yı kış gelmeden bekleyen felaket ile karanlık çöktü. Son 92 yılın en sıcak dönemi yaşanırken sıcaklık rekor üstüne rekor kırıyor. Kıtanın çoğu kuraklık için kırmızı alarma geçti. Bölgedeki su eksikliği tarımı tehdit ediyor. Rusya’nın gazı kısması nedeniyle enerji kıtlığı yaşamamak için tasarruf tedbirlerine başlayan Avrupa’da hükümetler şimdi de su tasarrufu konusuna planlar yapıyor.

Felaket ile gaz kullanımı yüzde 15 azaltıldı

Avrupa Birliği gelen felaket günlerinin farkında. Gaz kullanımını durdurmaya yönelik acil durum planını Polonya ve Macaristan’ın karşı oy kullanmasına rağmen cuma günü onayladı. Buna göre, tüm AB ülkeleri bu kış gaz kullanımını gönüllü olarak yüzde 15 oranında azaltacak.

Fransa’da son 63, İngiltere 87, Portekiz’de 92 yılın en sıcak temmuz ayı yaşanıyor. Dereler kururken, hayvan sürüleri susuzluktan ölmeye başladı. Avrupa ülkeleri teker teker “su kıtlığı” ilan ediyor. Kuraklıkla baş etmek için kriz birimleri kuruyor. Yağmurun olmaması, şeker pancarı ve mısır gibi mahsuller ile tarla sebzeleri ve patates gibi ürünleri yetiştirmeyi zorlaştırıyor. Avrupa’nın bazı bölgelerindeki çiftçiler tüm mahsullerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. İspanya’daki çiftçiler, sıcak hava dalgalarının 2022-2023 sezonunda zeytinyağı üretimini yaklaşık üçte bir oranında azaltabileceği uyarısında bulundu.

Ülkeler tasarruf planlarını devreye sokuyor

Ülkelerde su tasarrufu önlemleri tartışılıyor. Önlem alınmazsa su kesintilerinin başlayacağı söyleniyor. Kuraklıklar, hidroelektrik enerji üretimini de azaltıyor. Almanya, gazının yaklaşık üçte birini Rusya’dan alıyor. Kamu binalarında her yıl nisandan eylül ayının sonuna kadar ısıtma olmayacak ve oda sıcaklıkları yılın geri kalanında maksimum 20 dereceyle sınırlı olacak. Depolar, teknik odalar, koridorlar gibi alanlarda maksimum 10 ile 15 derece arasında değişecek.

Fransa, enerji tüketimini 2024’e kadar yüzde 10 azaltmayı amaçlıyor. Ülke, gaz arzının yaklaşık beşte birini Moskova’dan alıyor. Açıklanan plana göre, mağaza kapıları açık bırakılmayacak. Tüm şehirlerde saat 1 ile sabah 6 arasında ışıklı reklamcılık yasak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Elysée’nin ışıklarını kapatarak başlamanın iyi olacağını” söyledi. Fransız vatandaşlarından evden çıktıklarında Wi-Fi yönlendiricilerinin fişini çekmeleri de isteniyor.

Madrid, gazının sadece yüzde 10’unu Moskova’dan alıyor. 10 Ağustos’ta yürürlüğe girecek tasarruf yasasıyla, mart ayına kadar gaz tüketimini yüzde 7 azaltma hedefinde. Kamu binalarının yanı sıra mağazalar, restoranlar, kafeler, süpermarketler, ulaşım merkezleri ve kültürel alanlarda ısıtma ve soğutma sıcaklıklarını sırasıyla 19 ve 27 dereceyle sınırlanacak.

İtalya, Moskova’dan yaklaşık yüzde 40 gaz ithal ediyor. Kışın ısıtmayı 19, yazın soğutmayı 27 dereceyle sınırlandırıp, geceleri sokak aydınlatmasını azaltacak. Dükkanları erken kapatacak. Kurallara uymamanın cezası 500 ile 3.000 euro arasında değişiyor.

Çekya Cumhuriyeti çoğu sanayiye giden ve yaklaşık dörtte biri evleri ısıtmak için kullanılan Rusya’dan gelen gaza neredeyse tamamen bağımlı. Geçen ay Çek ticaret bakanlığı, pencerelerin gölgelenmesi ve ışıkların kapatılması dahil olmak üzere birçok önlemi içeren bir enerji tasarrufu “el kitabı” yayınladı.

Hollanda hükümeti, “Anahtarı Çevir” adlı bir kampanyayla, klima yerine güneşlikler ve vantilatörler ile havada kuruyan çamaşırlar kullanarak beş dakikadan fazla olmayan duşları teşvik ediyor.

Avrupa’yı bekleyen büyük felaket yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye geliştirdi: Kuraklığa dayanıklı kaliteli ve verimli buğday https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiye-gelistirdi-kurakliga-dayanikli-kaliteli-ve-verimli-bugday/ Wed, 12 Jun 2019 14:37:00 +0000 http://yekvucut.com/?p=23424 Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen “Taner” isimli buğday, yüzde 15 verim artışı ve yüksek...

Türkiye geliştirdi: Kuraklığa dayanıklı kaliteli ve verimli buğday yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen “Taner” isimli buğday, yüzde 15 verim artışı ve yüksek kalitesiyle rekolteye katkı sağlacak.

Buğday, arpa, yulaf ve mısır gibi farklı bitkilerde ıslah çalışmaları yaptıklarını anlatan Özdemir, kuraklığa dayanıklı geliştirdikleri buğday çeşitlerinin tescilinin yapıldığını aktardı.

Özdemir, kuraklığa dayanıklı buğdayın, üretime önemli katkı sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Kuraklığa dayanıklı buğday geliştirdik. Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde 3,4 milyon hektar alanı doğrudan ilgilendiren bir buluş ve tescil. Bu çeşidimize, ‘Taner’ ismini verdik. Dekarda 350 kilogram verim ve 261 alveograf değeriyle yüksek kaliteli. Şu anda tescili yapıldı. Buradan çiftçilerimize müjdeyi verebiliriz. Mevcut çeşitlerin yerine geçtiği takdirde yüzde 15 daha fazla verim, kalitede ise yüzde 200’den fazla artış sağlayacak. Parasal anlamda verim ve kalitedeki artış ile ekonomiye yıllık 1 milyar dolardan fazla katkı verecek. Uzun yıllar verisi bunu gösteriyor.”

Buğdayın kuraklığa dayanıklılığının yanı sıra yüksek verimi ve sanayicinin istediği kalite enerji değeri ile Türkiye’nin büyük bir sorununu çözeceğini ifade eden Özdemir, ıslah çalışmalarının uzun yıllar sürdüğünün altını çizdi.

Türkiye geliştirdi: Kuraklığa dayanıklı kaliteli ve verimli buğday yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>