Avrupa için kara kış kapıda
Rusya’nın gaz musluklarını kısmasıyla Avrupa ciddi bir enerji krizi ile boğuşuyor. Ekonomisinin en iyi olduğu Avrupa ülkesi Almanya’dan, en zengin sayılan İsviçre gibi birçok ülke enerji krizi ile tedbir almak zorunda kaldı. Kara bir kışa hazırlanan Batı ülkeleri çözümü vatandaşın tüketiminden kısmakta buldu. Enerji krizi, kıtlık, kuraklık, enflasyon derken Avrupa için karanlık günler yaklaşıyor.
Hangi ülkeler nasıl tedbirler aldı?
Avrupa Birliği, Mart 2023 sonuna kadar gaz tüketimi yüzde 15 azaltma kararı aldı. Almanya, duş almadan önce iki kez düşünün, duş süresini 5 dakikaya düşürün, sıcak suyu az tüketin, kömür santrallerini yeniden faaliyete geçirilmesi gibi birçok öneride bulundu. Avusturya’da sıcak su yerine soğuk su kulanın tavsiyesi verildi. Belçika’da gıdaları ısıtmak için mikrodalga kullanılması önerildi.
Fransa, ışıklandırma sistemini gece söndürmeyen mağazalara 1500 avro ceza verileceğini açıkladı. Klimalı işyerlerinin kapıları açık tutulamayacak, ihlal edenlere 750 avroya kadar para cezası kesilecek. İspanya, kamu binalarında kullanılacak klimalar için 27 derece sınırlaması getirdi. Kış aylarında ise sıcaklık 19 derecenin üzerine çıkarılamayacak
İtalya’da okul ve diğer kamu binalarındaki iklimlendirme sistemleri, yılın en sıcak aylarında sıcaklığı 25-27 santigrat dereceden düşük tutmayacak şekilde ayarlanacak. İsviçre, “Yeterince mum ve yakacak odun stoklayın” çağrısında bulundu. Yunanistan’da yaz aylarında kamu binalarında klimayı 26 derecenin altına düşürmek yasaklandı.
İngiltere, önerilerde biraz daha farklı bir yol izledi. Evde ısınmak için zıplayın, kedi, köpeğinize sarılın, havuzlardaki sıcaklıkları düşürerek ve tam aydınlatmayı bırakarak tasarruf edin. Tüm bunlara rağmen enerji faturalarının 2 kat artması bekleniyor. Faturalar 3 bin 582 sterlinden 4 bin 500 sterline kadar çıkabilir.
İngiltere’de yetkililer, yiyecek ve içecek endüstrisinden elektrik kesintisi durumunda rafların boş kalmasını önlemek için planlarını hazırlamalarını istedi. Aynı şekilde patronlardan ‘jeneratörlerinin bakımının düzgün yapıldığından’ ve ‘dizel tanklarının dolu olduğundan emin olmaları’ istendi. Planı kesintiler, kömür santrallerinin yeniden devreye sokulması ve İngiltere’nin Rough’daki en büyük gaz depolama tesisinin restorasyonu da dahil olmak üzere alınan tüm önlemlere rağmen İngiltere’nin yeni dönemde AB ve Norveç’ten yapılan ithalata bağımlı hale geleceği düşünülüyor.
Türkiye enerji krizi yaşanmasın diye desteklerle tasarruf sağlıyor
Tüm bunların yanında Türkiye ise vatandaşına katı kurallar getirmek yerine farklı tasarruf yollarını seçti. Tüm dünyada petrolden doğal gaz ve kömüre kadar enerji kaynaklarının hepsinde fiyatlar arttı. Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlandı. Mesken abonelerinin yıllık 7 milyar lira daha az fatura ödemesi temin edildi. Türkiye, konutlarda ısı yalıtımı ile enerji verimliliğinin artırılması için haziran ayı sonunda, kamu bankaları kanalıyla yeni bir kampanya başlattı. Konut başına 50 bin liraya kadar finansman imkanı sağlayan, 60 ay vadeli, 0.99 faizli, Konutlarda Isı Yalıtım Projesi devreye alındı. Vatandaşını düşündüğünü iddia eden, özgürlükçü Batı vatandaşını kısıtlarken Türkiye ise vatandaşından kısmadan tasarrufu tercih etti.