Scroll Top

Ankesörlü telefon soruşturmaları FETÖ’nün hedefinde

ankesörlü, telefon, fetö

Ankesörlü telefon soruşturması ile FETÖ’ye darbe vuruldu

Ankesörlü telefon soruşturmaları, Fethullahçı Terör Örgütü’nün TSK’daki kripto yapılanmasının çözülmesinde büyük önem taşıyor. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ankesörlü telefon soruşturması kapsamında, bir buçuk senede 18 ayrı operasyon gerçekleştirildiği kaydedildi. Operasyonlar sonucunda toplam 2 bin 365 örgüt mensubu asker hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkartıldı. Bu esnada yurtdışındaki FETÖ’cüler başarıyla yürütülen soruşturmaya gölge düşürmek için ellerinden geleni yaptılar. İzmir’deki ankesörlü soruşturmasının başında yer alan isim olan Cumhuriyet Savcısı Can Tunay, FETÖ’cüler tarafından hedef isim olarak belirlendi. Firari FETÖ’cü Adem Yavuz Arslan, soruşturmayı yürüten savcı Tuncay’a saldırarak kara propaganda yaptı. Arslan, Fethullahçı Terör Örgütü ile mücadelede ankesörlü telefon soruşturmalarının bahane edilerek ordunun lağvedildiği iftirasını attı.

Adem Yavuz Arslan kimdir?

Adem Yavuz Arslan hakkında, Hrant Dink soruşturması kapsamında 2017 yılında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan dolayı yakalama kararı çıkartıldı. Ardından Amerika’ya firar eden Arslan, Türkiye hakkında karalama kampanyaları yürüterek FETÖ’nün tetikçiliğini yapıyor. 15 Temmuz’u FETÖ’nün gerçekleştirmediğine ilişkin propagandalar üreten firari FETÖ’cü, aynı zamanda 2015 yılında kayyum atanarak kapatılan Bugün gazetesinin Ankara temsilcisiydi.  Daha önce FETÖ’cülere para toplamasıyla gündeme gelen Arslan, şu anda Fethullahçı Terör Örgütü’ne ait gazetelerde yazarlık yapıyor.

Soruşturmayı hedef aldı

Soruşturmaların başarılı bir şekilde yürütülmesi FETÖ’cüleri kızdırdı.  Ayrıca Adem Yavuz Arslan’ın, soruşturmaları hedef almasında öz yeğeninin ankesörlü telefon soruşturmaları kapsamında yargılanması da etkili oldu.  Üsteğmen olan A.C., TSK’dan ihraç edilmiş ve çıkartıldığı mahkemede itirafçı olmuştu. FETÖ’cü Adem Yavuz Arslan, soruşturma dosyasını hazırlayan savcı Can Tuncay’ı hedef alarak “Türkiye için utanç verici bir dosya” dedi. İddialarına göre, yalnızca bir kez aranan ve 0 saniye kaydı olan isimler dosyada yer alıyor. Arslan, devletin ankesörlü telefondan aranan herkesi FETÖ/PDY mensubu ilan ettiğini iddia etti. Ancak ardışık aramaların hukuka uygun deliller arasında yer almasıyla birlikte Yargıtay 16.Ceza Dairesi tarafından bir delil olarak kabul edilebilmeleri için bazı kriterler belirlenmiştir.

Ankesörlü telefon soruşturmasında yer alan kriterler

  • Hedef şahsın numarasının, deşifre edilmesinin önlenmesi amacıyla çeşitli şifreleme metotları kullanarak kaydedilmesi,
  • Aramaların tek taraflı ve kısa süreli olması veya sadece çağrıdan ibaret bulunması,
  • Aranan personelin büyük kısmının genellikle rütbe/makam olarak ve bağlı bulunduğu kuvvetlerin de denk olmaları,
  • Aramaların ardışık olarak gerçekleştirilmesi,
  • Aramaların mesai saatleri dışında yapılması,
  • Sorumlu şahsın, askeri personeli aradıktan sonra tedbir amaçlı ilgisiz ve alakasız kişileri de ankesörle araması,
  • Aramanın on beş günde, ayda veya iki ayda bir kez olmak üzere periyodik olması,
  • Mahrem imamın sorumlusu olduğu asker şahıs/şahıslarla aynı ilde ikamet ettiği ve aynı ildeki sabit hatlarla iletişim kurduğunun gözetilmesi,
  • Sorumlu şahıs tarafından aranan askerin diğer örgüt mensuplarına bilgi vermesinin istenmesi,
  • Aranarak toplantıya çağrılan askerlerin buluşma yerlerine giderken arandıkları telefonları kapalı tutması veya cihazları yanında taşımaması.

 

Ankesörlü telefon soruşturmasının detayları

19 Kasım 2019 tarihinde başlayan ankesörlü telefon soruşturmalarında son operasyon 26 Nisan’da gerçekleştirildi. Milli İstihbarat Teşkilatı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanlığı ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ortak bir şekilde çalışmaları yürüttü. Toplamda 2 bin 365 şüpheli hakkında gözaltı ve yakalama kararı verilirken bu şüphelilerin 2 bin 39’unun muvazzaf olduğu belirtildi. 109 şüphelinin ise darbe girişimi sonrası kapatılan askeri okullarda öğrenci olduğu tespit edildi. Soruşturmalar kapsamında bugüne kadar bin 165 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan 334’ü faydalı itirafçı olması nedeniyle serbest bırakıldı. 819 şüpheli ise etkin pişmanlıktan faydalanmaları, sağlık durumları gibi sebeplerle adli kontrollerle serbest bırakıldı. 191 firari şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise sürüyor.

KAYNAK: FETÖ GERÇEKLERİ

Benzer gönderiler