Scroll Top

Hilal Kaplan Yabancı Ajan Kayıt Akdi uygulamasına geçilsin!

Hilal Kaplan Yabancı

Hilal Kaplan Yabancı Ajan Kayıt Akdi çağrısı yaptı. Sabah gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, bugünkü köşe yazısında  Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), Amerika’nın Sesi (VOA), DW Türkçe ve Euronews kararını değerlendirdi. Üst kurulun aldığı 72 saat içinde lisans başvurusu yapılması kararını destekleyen Hilal Kaplan bir de öneride bulundu: “Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) uygulanan Yabancı Ajan Kayıt Akdi (FARA) uygulamasına Türkiye’de de geçilsin.” RTÜK’ün aldığı karara tepki gösteren Amerika’nın Sesi (VOA) sözcüsü Bridget Serchak’ın açıklamasını da hatırlatan Hilal Kaplan, sözcünün açıklamasına yazısında verdi: “Türkiye’de hükümetin haber kuruluşlarını susturma çabalarının, tüm demokratik toplumsal temel değeri olan basın özgürlüğünü ihlal ettiğini” 

Hilal Kaplan Yabancı Ajan Kayıt Akdi hakkında bilgi verdi

Köşe yazısında Amerika’nın Sesi sözcüsünün açıklamasını eleştiren Kaplan ABD’deki uygulamayı hatırlattı:  ABD’de lisansla yetinmiyor Yabancı Ajan Kayıt Akdi’de (FARA) istiyor. Bu kayıt sonrası görev yapan basın mensupları  “il dışına bile çıksa bildirmek, kimlerle görüştüğünü devlete iletmek zorunda… Yani Amerika’da çalışan bir basın emekçisi gibi değil, adeta devlete çalışan bir yabancı ajan muamelesi görüyor.” Hilal Kaplan yazısında bu uygulamaya TRT’nin dışında  Daily China, Sputnik ve TASS gibi uluslararası medya kuruluşları da dahil.

Hilal Kaplan Yabancı Ajan Kayıt Akdi yazısını neden yazdı

Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası medya kuruluşları tartışmaların sürekli odağında yer aldı. Ülkemiz aleyhine yaptıkları yayınlar ve giriştikleri kara propagandalar sürekli gündemi meşgul etti. Kendilerini Türkiye’deki mevzuattan bağımsız kabul eden bu kuruluşların denetlenmesine ilişkin çalışmalar uzun süredir devam ediyordu. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın hazırladığı  (SETA), “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporu kamuoyunu günlerce meşgul etmişti. Meseleyi medya özgürlüğüne darbe olarak gören medya kuruluşları yaptıkları yalan haberlerin nedenine dair bir açıklama yapamamıştı. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun Amerika’nın Sesi (VOA), DW Türkçe ve Euronews için aldığı lisans kararını ilk olarak Cumhuriyet Halk Partili üyeler kamuoyu ile paylaşmıştı. Aynı üyeler Alman DW Türkçe’ye verdikleri röportajda Türkiye’nin yanlış yaptığını iddia ederek uluslararası medya kuruluşlarına açık desteklerini ilan etmişlerdi. RTÜK kararı sonrası yabancı medya kuruluşları henüz başvuruda bulunmadı.

Hilal Kaplan’ın yazısının tamamını okumak için 

Benzer gönderiler