
FETÖ’cü İsmail Çelik’in cezası onandı
Yargıtay, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında yakalanan iş insanı İsmail Çelik‘e verilen hapis cezasını onadı. Çelik, Melikgazi ilçesindeki organize sanayi bölgesinde kendisini gözaltına almak için iş yerine gelen polis memuru S.T.’ye otomobiliyle çarpıp kaçmıştı. Olaydan 20 gün sonra yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçmeye çalışırken Edirne’de yakalanan Çelik’in duruşması 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Ekim 2018’de görüldü. Çelik, firari olarak yakalanmasının gerekçe gösterilmesiyle “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 12 yıl hapis cezası aldı. Polise çarpıp kaçan Çelik’in cezası 7.5 yıla düştü ve tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi.


Polis memurunu yerde 50 metre sürükledi
Olay, 2 Mart 2018 tarihinde Kayseri’de gerçekleşti. Polise çarpıp kaçan İsmail Çelik hakkında, Kayseri 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından “FETÖ/PDY’ye üye olmak” suçlamasıyla yakalama kararı verildi. Çelik, kendisini gözaltına almak için gelen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekiplerini görür görmez kaçmak için otomobiline bindi. Ardından, otomobilini kendisini gözaltına almak için iş yerine gelen polis memurunun üzerine sürdü ve memura çarparak kaçtı. Yerde 50 metre kadar sürüklenen polis memuru S.T. ise yaralandı. Olaydan sonra izini kaybettiren Çelik, 22 Mart’ta Edirne’nin Keşan ilçesinde Meriç Nehri yakınlarında Yunanistan’a kaçmaya çalışırken yakayı ele verdi. Gözaltına alınan Çelik’in üzerinde “Arif A.N.” ismine düzenlenmiş sahte kimlik ve bir miktar para bulundu. Olayın üzerine FETÖ’cü Çelik, Kayseri’ye getirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Firari olarak yakalanan sanık, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 12 yıl hapis cezası aldı.
Polise çarpıp kaçan sanığın avukatlarından itiraz
İsmail Çelik‘in avukatları, 12 yıl hapis cezası kararını temyiz etti. Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, temyiz başvurusu üzerindeki incelemesini tamamladı. Sanığın etkin pişmanlıkta bulunduğunu belirten daire, bu kapsamda cezasında indirim yapılması gerektiğini kaydetti. Dosya tekrar yerel mahkemeye iletildi. Bozma kararının ardından yeniden yargılanan Çelik’in cezası 7.5. yıla düşürüldü ve tutukluluk halinin devam etmesine hükmedildi. Ancak Çelik’in avukatlarının itirazı üzerine dosya yeniden temyiz edilerek Yargıtay‘a taşındı. Dosyanın geldiği 3’üncü Ceza Dairesi’nin yaptığı inceleme sonucu itiraz neticeye bağlandı. Daire, temyiz başvurusunun esastan reddine karar verdi. Ceza Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi ile yerel mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığına, delillerde ve işlemlerde eksiklik olmadığına kanaat getirerek cezaların kanuni bağlamda uygulandığının anlaşıldığını kaydetti. Onama kararının oy birliğiyle alındığı ifade edildi.