Scroll Top

Sözde yardım çağrısı FETÖ operasyonu çıktı

help-turkey-twitter

Help Turkey kampanyasını bot hesaplarla yürüttüler

Türkiye, 28 Temmuz’da Manavgat’ta başlayıp ülke genelinde yayılan orman yangınlarını konuşuyor. Devlet, tüm imkanlarıyla peş peşe çıkan yangınlarla mücadele ederken, sosyal medyada da yangın konusu gündem oldu. Geçtiğimiz günlerde sosyal paylaşım platformu Twitter’da kimin başlattığı bilinmeyen “helpturkey” isimli bir hashtag gündem oldu. Bu hashtag kullanılarak atılan milyonlarca tweet ile uluslararası bir “sözde yardım çağrısı” başlatıldı. Etiketi kullanarak paylaşım yapan sosyal medya kullanıcıları, Türkiye’de devletin yangınları söndürecek imkanlara sahip olmadığı şeklinde dezenformasyonlar ile dünya ülkelerinden yardım istedi. Gerçekleri yansıtmayan görüntülerle Türkiye’yi güçsüz bir ülke şeklinde lanse etmeye çalışan hesapların ise büyük kısmının yeni açılmış bot hesaplar olması dikkatleri çekti. Help Turkey etiketini kullanarak paylaşım yapan hesapların FETÖ bağlantılı olduğunun ortaya çıkması, kampanyanın örgütün yeni bir algı operasyonu olduğu şüphesini doğurdu.

Sözde yardım çağrısı dezenformasyon dolu

Sosyal medya ağ analizleri ile tanınan Amerikalı akademisyen Dr. Marc Owen Jones, “Help Turkey” etiketiyle ilgili analizler içeren bir  Tweet serisi paylaştı. Jones, 1-2 Ağustos tarihleri arasında sosyal medya gündeminde üst sıralarda yer alan “Help Turkey” etiketini 160 bin etkileşim ve 46 bin hesabı kapsayan bir incelemeyle deşifre etti. Amerikalı akademisyen, sözde orman yangınlarıyla mücadele etmek için başlatılan uluslararası yardım çağrısının “dezenformasyon” amaçlı olduğunu vurguladı. Yaptığı analizlere göre, ilk olarak sahte ve bot hesaplar açıldı, ardından bu etiket ile bir anda paylaşımlar yapılmaya başlandı. Bu paylaşımlar, FETÖ‘cü hesaplar başta olmak üzere çok takipçili hesaplar tarafından yayıldı. Bu sayede, milyonlarca etkileşim içeren sözde yardım çağrısı dünya gündeminin üst sıralarında yer aldı. Ancak en fazla paylaşım yapan hesaplar, kısa bir süre sonra paylaşımlarını sildi. Jones’un analizine göre, en çok etkileşim gönderen hesap “ege20281770“. Bu hesap, 2 Ağustos tarihinde açıldı, fakat daha sonra etikete destek veren paylaşımlar silindi. Şu an hesapta hiçbir paylaşım bulunmuyor.

help-turkey-feto

Manipülasyon dolu kampanya

Amerikalı akademisyen yaptığı analizde, Help Turkey etiketi ile başlatılan kampanyaya destek için atılan tweetlerin, “kopyala-yapıştır” taktiği ile atıldığını ve etkileşimin Türkiye saatiyle 00.16’da zirveye ulaştığını belirtti. Jones, konuyla ilgili şu tespitleri yaptı:

“Binlerce hesabın herhangi bir değişiklik ya da retweet yapmadan kopya bir şekilde paylaşıldığı görülüyor. Özetle, “#HelpTurkey kampanyası manipülasyon dolu. Gerçek kişiler ve ünlülerin sayıyı yükseltmesine ek olarak, yapay olarak da binlerce sahte sosyal medya hesabı tarafından manipüle ediliyor. Benzer yöntemler başta Körfez ülkeleri olmak üzere birçok yerde de kullanılmıştı.”

Help Turkey kampanyasında FETÖ izleri

Jones, Help Turkey kampanyasının büyüklüğünü vurgulayarak, bunun bir algı operasyonu olabileceğini söyledi. Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) bağlı Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni firari Bülent Keneş’in Help Turkey etiketiyle yaptığı paylaşım da, Jones’un analizinde yer aldı. Bunun yanı sıra, örgütün finansörlerinden firari Akın İpek, FETÖ tetikçisi Emre Uslu gibi isimler de Türkiye’yi karalamak için başlatılan kampanyaya destek verdi.

bulent-kenes-help-turkey

 

 

 

 

 

 

akin-ipek-help-turkey

 

 

 

 

 

 

 

emre-uslu-help-turkey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: FETÖ GERÇEKLERİ

Benzer gönderiler