Hakkında yeni bir iddianame hazırlanan FETÖ firarisi Zekeriya Öz’ün ByLock’taki bir diğer kullanıcı adının “Gencos” olduğu ortaya çıktı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, firari eski savcı Zekeriya Öz hakkında FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yeni bir iddianame düzenleyerek mahkemeye gönderdi.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Özcan’ın hazırladığı iddianamede, FETÖ’nün yargı içerisinde ayrı bir hiyerarşik yapısı bulunduğu belirtildi.
Öz’ün Almanya’nın Ulm şehrinde olduğu iddiası
Örgütün yargı yapılanmasına ilişkin özet bilginin ardından iddianamede, İsmail Aşçı adlı kişinin 17 Ağustos 2017’de, Didim İlçe Emniyet Müdürlüğüne, Öz hakkında verdiği ifade nakledildi.
Buna göre Aşçı, 1970’ten beri Almanya’da yaşadığını ve her yıl Didim’e tatile geldiğini anlatarak Almanya’nın Ulm şehrinde yaşayan ve kardeşinin ortağı olan ismini vermek istemediği bir kişinin kendisine, “Ulm’de yaşayan, ne iş yaptığını bilmediği Murtaza Haçkalı’nın, eski savcı Öz’ü evinde sakladığını söylediğini” beyan etti.
Haçkalı’nın adresini bilmediğini söyleyen Aşçı, bu kişinin bulunması için yardımcı olacağını bildirdiği kaydedildi.
ByLock’ta “Gencos” kullanıcı adı
İddianamede Öz’ün FETÖ’nün haberleşme uygulaması ByLock’u iki ayrı hattında kullandığının belirlendiğine yer verildi. “Gencos” kullanıcı adını kullanan Öz’ün bazı mesajlarında, “Bu saatten sonra içeri girmek boşa yatmak olur. O nedenle siz de kuzu kuzu teslim olmayın, uluslararası girişimler çok önemli. Eğer kaçmak yok, sonuna kadar direnişe devam denseydi, sorguda şov yapmayı düşünüyordum. Bir tane sahte pasaport ayarlayabilirim” ifadeleri bulunduğu aktarıldı.
İddianamede, Öz’ün sağlık durumu, kaldığı yerdeki ihtiyaçları ve durumuyla ilgili birçok mesaj attığı, bir kısım mesajların ise şifreli olması nedeniyle çözülemediği kaydedildi. Ayrıca ByLock’ta iletişim hâlinde olduğu kişiler arasında firari eski savcı Muammer Akkaş’ın da yer aldığı bildirildi.
Yargıtaydaki “kumpas” davasıyla birleştirme istemi
İddianamenin kabul edilmesinin ardından davanın Öz’ün de arasında yer aldığı 54 hakim ve savcının Yargıtayda yargılandığı “yargıda kumpas” davasıyla birleştirilmesi istendi.