Scroll Top

7 Şubat MİT kumpası: İhanetin ilk adımı

7-subat-mit-kumpasi-eksi

FETÖ’nün hükümeti yıkmaya yönelik ilk teşebbüsü

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı açıktan giriştiği ilk operasyon olarak tanımlanan MİT kumpasının üzerinden 10 sene geçti. Hain terör örgütü, yargı ve emniyet bürokrasisini ele geçirmiş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) ise “Ergenekon” ve “Balyoz” kumpaslarıyla hakimiyet sağlamıştı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ise hain terör örgütünün ele geçiremediği tek kurumdu. Kirli emellerine ulaşabilmek için her yolu deneyen FETÖ, bu nedenle MİT’i hedef tahtasına koydu. Takvimler 7 Şubat 2012’yi gösterirken, MİT Başkanı Hakan Fidan‘ın da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerinin ifadeye çağrılmasıyla kumpas için düğmeye basıldı. 7 Şubat MİT kumpası, Türkiye yakın tarihinin en önemli olaylarından biri olarak kayıtlara geçti.

Kumpasın emniyet ayağını dönemin polis müdürü Ali Fuat Yılmazer yürütürken, yargıda ise 15 Temmuz’dan sonra FETÖ üyeliğinden 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılacak olan Sadrettin Sarıkaya vazifelendirilmişti.

7-subat-mit-kumpasi-eksiAli Fuat Yılmazer

Kumpasın algı operasyonları ise örgütün yayın organı Zaman Gazetesi tarafından yapıldı. FETÖ tetikçileri de kumpasın kampanyasını sosyal medya üzerinden üstlendi.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

7-subat-mit-kumpasi-eksi

7-subat-mit-kumpasi-eksi

7-subat-mit-kumpasi-eksi

7-subat-mit-kumpasi-eksi

FETÖ’nün açıktan giriştiği ilk operasyon

FETÖ, kumpas senaryosunu Türkiye Cumhuriyeti’nin çözüm sürecinde yürüttüğü politikalar nedeniyle, MİT’i terör örgütü PKK/KCK ile ilişki içindeymiş gibi göstererek kurguladı. 7 Şubat 2012’de MİT Başkanı Hakan Fidan ve bazı kamu görevlileri ifadeye çağırıldı, ardından haklarında yakalama kararı çıkartıldı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın iddianamesinde, çarpıcı tespitler yer aldı. FETÖ’nün diğer kumpas davalarından da örnekler verilen iddianamede şunlar kaydedildi:

“(Örgütün) Nihai hedefe ulaşmak için başlatılan eylemlerin ilk aşamasının Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, İzmir Askeri Casusluk, Tahşiye, Selam Tevhid, MİT tırları ve 17-25 Aralık gibi kurgu ve kumpas soruşturmalarla geçildiği, örgüt tarafından gerçekleştirilen bu eylemlere 7 Şubat 2012’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması ile hız verildiği anlaşılmıştır. MİT soruşturması aslında FETÖ’nün seçilmiş Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni yıkmaya yönelik ilk teşebbüstür.”

Savcının zamanlaması manidardı

Dönemin savcısı Sadrettin Sarıkaya’nın zamanlaması ise oldukça düşündürücüydü. O tarihte Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan, 26 Kasım 2011’de ameliyat olmuş, ikinci ameliyatının ise şubat ayı başında olacağı belirlenmişti. Hakan Fidan ve bazı kamu görevlilerinin evlerinde arama ve haklarında yakalama kararı çıkartılmasına çalışılan tarih, Erdoğan’ın ameliyat olacağı zamana göre düzenlenmişti.

Sarıkaya, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gizlendiği gaybubet evinde kıskıvrak yakalandı. Eski savcı Sarıkaya, kendisini gözaltına alan polise, “Sen benim kim olduğumu biliyor musun? Beni gözaltına alamazsın” dedi. Bunun üzerine polisin de Sarıkaya’ya, “Kim olduğunuzu bildiğim için gözaltına alıyorum” diye yanıt verdiği kayıtlara geçti.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

7 Şubat MİT kumpası kronolojisi

29 Ocak 2009- O tarihte Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen “Gazze: Ortadoğu’da Barış Modeli” başlıklı panele katıldı. İsviçre’nin Davos kasabasındaki toplantıda, Erdoğan akıllardan silinmeyen “one minute” çıkışıyla dünyaya unutulmayacak bir ders verdi.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

Ocak-Şubat 2010- Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak ilk kez Oslo görüşmelerine katılım sağladı.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

4 Mart 2010- Brüksel’de PKK’nın Avrupa’daki elebaşlarından Adem Uzun, ses kayıtlarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alındı.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

10 Nisan 2010- Hakan Fidan, ABD’deki İran nükleer görüşmelerine Türkiye’nin Şerpa’sı olarak katıldı.

16 Nisan 2010- Fidan, MİT müsteşar yardımcılığı vazifesine getirildi.

25 Mayıs 2010- Emre Taner’in görev süresinin dolmasının üzerine Fidan, MİT Müsteşarlığı görevine atandı.

31 Mayıs 2010- İsrail, Mavi Marmara gemisine saldırdı.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

Haziran 2010- İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’de, İsrail savunma kuruluşlarının ve özellikle istihbarat örgütü Mossad’ın Dış İlişkiler bölümünün Fidan’ın atanmasıyla ilgili endişe duyduğuna ilişkin haberler çıktı.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

7-subat-mit-kumpasi-eksi

1 Ağustos 2010- İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Fidan’ın İran’a bilgi sızdırma ihtimalinden söz etti.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

12 Haziran 2011- Türkiye genel seçimleri yapıldı. AK Parti seçimden yüzde 46,66 oy oranıyla birinci çıkan parti oldu.

14 Temmuz 2011- PKK, Diyarbakır Silvan’da saldırı gerçekleştirdi. 13 Türk askeri hayatını kaybetti, 7’si yaralandı.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

13 Eylül 2011- Oslo görüşmelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtları internete sızdırıldı. Ses kaydında, “Hakan Fidan’ın, Öcalan’la ve PKK’lılarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ve özel temsilcisi sıfatıyla görüştüğünü ifade ettiği” kaydedildi.

22 Kasım 2011- PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın avukatlarına KCK operasyonu yapıldı, polis bütün mail trafiğini ele geçirdi.

7-subat-mit-kumpasi-eksi

25-26 Kasım 2011- O tarihte Başbakan olan Erdoğan’ın ofislerine dinleme cihazları yerleştirildi.

26 Kasım 2011- Erdoğan ameliyat oldu.

19 Aralık 2011- Kumpasın yargı ayağındaki FETÖ’cü savcı Sadrettin Sarıkaya ve Bilal Bayraktar, gizli tanık “Bahar”ın MİT’le ilgili 49 sayfalık ifadesini aldı.

25 Aralık 2011- MİT, ofislerdeki dinleme cihazlarını ele geçirdi. Başbakan’ın çalışma odasında bulunan böcekten sonra yapılan aramalarda 3 noktada daha böcek bulunduğu belirtildi.

28 Aralık 2011- Uludere olayı yaşandı, ardından FETÖ’ye mensup çevreler olayın sorumluluğunu MİT’e yükleyen haberler yapmaya başladı.

13 Ocak 2012- KCK operasyonunda Diyarbakır BDP binasında Oslo ses kayıtları ve protokolleri olduğu ileri sürülen materyaller bulundu.

7 Şubat 2012- Dönemin Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya tarafından MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile istihbarat çalışanları Yaşar Hakan Yıldırım ve Hüseyin Emre Kuzuoğlu, şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Böylece, 7 Şubat MİT kumpası resmi olarak başlatılmış oldu. 

KAYNAK: FETÖ GERÇEKLERİ

 

Benzer gönderiler