Scroll Top

Giannis Antetokounmpo Türk Millî Takımında oynayabilir miydi?

Antetokounmpo Türk

Giannis Antetokounmpo ya da Türkçe okunuşuyla Yannis Adetokunbo bugün dünyanın en yetenekli basketbolcularından biri olarak kabul ediliyor. Yunanistan’da başlayan basketbol kariyeri bugün en büyük spor organizasyonlarından biri olan NBA’de devam eden Antetokounmpo , kariyerinde sayısız başarı olan bir sporcu. NBA kariyerinde 1 Şampiyonluk, 1 Finaller En Değerli Oyuncu Ödülü, 2 kez Sezonun En Değerli Oyuncusu Ödülü , 1 kez En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu ve Yılın Savunmacısı başta pek çok başarı elde eden Antetokounmpo , bugün tüm NBA otoriterleri tarafından kendisinden hayranlıkla bahsedilen bir oyuncu. Kendisi gibi kardeşleriyle Yunan Milli Takımının formasını giyen Antetokounmpo Atina’da dünyaya gelmiş bir Nijeryalı. Antetokounmpo Yunanistan’da doğmasına rağmen 18 yaşına kadar bir kimliği olmadığını tatlı bir hatıra olarak anlatıyor röportajlarında. Giannis Antetokounmpo Türk basketbolseverler arasında oldukça popüler bir isim.

Antetokounmpo Türk olsaydı ne olurdu?

Yunanistan’da kardeşleriyle parkta oynarken keşfedilen Giannis’in ailesi Yunan pasaportlarına NBA draftı sırasında kavuşmuşlardı. Peki, Giannis Atina’da değil de İstanbul’da dünyaya gelen bir isim olsaydı Türk Millî Takımına seçilmesi bu kadar kolay olacak mıydı? Bu soruya, Hidayet Türkoğlu, Mirsad Türkcan ya da Shane Larkin örnekleri gösterilerek evet cevabı vermek pek gerçekçi olmayacaktır.  Giannis’i Suriye’deki savaştan kaçan bir ailenin çocuğu olarak konumlandırdığımız bir senaryo ile tezimizi güçlendirebiliriz.

İlay Aksoy Giannis’in antrenmanını diline doladı

Giannis’in tüm yeteneğine rağmen tüm antrenmanları sosyal medyanın diline düşecek, giydiği spor ayakkabıdan içtiği içeceğe dair her şeyin fiyatı tek tek  afişe edilecek ve “Türk gençleri buna sahip değilken vatanını savunmayıp kaçan bu Suriyeli neden bu imkanlara sahip”  yaygarası kopartılacaktı. Giannis’i oynatan spor kulüpleri, rakip hatta kendi takım arkadaşları tepki göstermeleri için provoke edilecekti. İyi Parti’den Demokrat Parti’nin Göç ve Sosyal Politikalar’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen İlay Aksoy haftada bir gün Giannis’in basketboldan kazandığını terör örgütü DEAŞ’a yolladığı iddiasında bulunacaktı. Spor tarihimizi değiştirebilecek bir yetenekten istifade edemeyecektik. Yunan kamuoyu Giannis’in Yunan vatandaşı olmasına karşı çıkan görüşleri susturarak bu senaryonun kendi ülkelerinde olmasına izin vermedi.

Atina sokaklarında işportada saat satarken NBA starlığına yükselen Giannis Antetokounmpo Türk Millî Takımı formasını giymedi ancak, bize yetenekli sığınmacı çocukları üzerine eğilmemiz gerektiğini gösterdi. Spor, bilim, sanat başta çok sayıda alanda değerlendirmeye hazır Suriyeli çocuk var ve keşfedilmeyi bekliyor. Üstelik Giannis örneği bize geç bile kaldığımızı gösteriyor.

 

Orhan Aydın