Scroll Top

İtirafçılar FETÖ’nün korkulu rüyası hâline geldi

itirafci-fetoculer-ne-olacak

Öldü ölecek tartışmaları devam ederken, FETÖ elebaşının tansiyonunu sürekli arttıran bir grup var: Sayıları her geçen gün artan itirafçılar… Ankara Emniyeti tarafından paylaşılan veriler de bu gerçeği tasdikliyor. Rapora göre, 1 Ocak-28 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen FETÖ operasyonlarında gözaltına alınan 646 şahıstan 193’ü itirafçı oldu. Yine Ankara Emniyeti’nin geçtiğimiz yılı kapsayan istatistiklerine göre, gözaltına alınan 4 bin 724 FETÖ şüphelisi arasından 1244 kişi itirafçı oldu. Bu kişilerin beyanları sayesinde 19 bin 856 örgüt mensubu tespit edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ise 19 Kasım 2019’dan bu yana düzenlenen FETÖ operasyonlarında gözaltına alınan 1630 şüpheliden 563’ünün itirafçı olduğunu açıkladı. Peki FETÖ içinde itirafçılık neden bu kadar arttı? Örgüt cephesinde itirafçılığın önüne geçmek için ne gibi hamleler yapılıyor? Dahası, herhangi bir terör faaliyetine karışmadığını iddia eden örgüt, itirafçılardan neden bu kadar korkuyor?

Neden itirafçı oluyorlar?

İtirafçılar genelde ortak kırılma noktalarına sahipler. Örgütün üst tabanının sözde hayır işleri için para toplaması ancak bu parayı kendi zevkleri ve lüks yaşamları için kullanmaları, dolandırıcılık olaylarının ayyuka çıkması, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olması, üst düzey örgüt mensuplarının para ve mevki hırsları gibi sebepler örgüt mensuplarını itirafçılığa sürüklüyor. Örgütün önemli gördüğü isimleri korumak için kendi üyelerine bile acımadığı biliniyor. Örgüt tabanı, maddi ve manevi olarak defalarca kez kullanılıp yarı yolda bırakılmaya tepkisini itirafçı olarak gösteriyor. Örneğin, ByLock’un deşifre olduğunun anlaşılmasının ardından örgüt, yaklaşık 500 bin kişiye programı yükletti. FETÖ “çokların içinde azları kaybettirme” taktiği ile mahrem imamlarını bu şekilde korumaya çalıştı. Üstelik bu bilgiler, örgütün “havuz medyası” olarak adlandırdığı medya kaynaklarından değil, bizzat kendi üyelerinin cümleleriyle ortaya çıktı. Firari FETÖ’cü Ahmet Dönmez, örgüt tabanının nasıl canlı kalkan olarak kullanıldığını YouTube’da anlatmıştı.

İtirafçılar linç ediliyor

FETÖ’cüler, itirafçıları “EP” (Etkin Pişmanlık) olmak üzere “EP’ci” veya “EP’çi” şeklinde kodluyor. Bu kişiler, örgüt içerisinde dışlanıyor ve linç ediliyor.

itirafci-fetoculer-ne-olacak

İtirafçı olduğu düşünülen isimler, sosyal medyadaki örgüt mensupları tarafından çeşitli karalama kampanyalarına maruz bırakılıyor. KHK ile ihraç edilen ve bir dönem FETÖ kanallarının yere göğe sığdıramadığı Sümeyya Avcı, bugünlerde örgüt mensuplarının hedefinde. Avcı’nın itirafçı olduğunu düşünen FETÖ’cüler sosyal medyada hakaret ve tehditlerle Avcı’ya saldırıyor.

itirafci-fetoculer-ne-olacak

itirafci-fetoculer-ne-olacakHatta Avcı, bu saldırılar sonrası etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmadığını açıklamak zorunda kaldı.

itirafci-fetoculer-ne-olacak

FETÖ’nün itirafçı paranoyası o kadar komik bir hâl aldı ki, örgütün kurucu isimlerinden, FETÖ elebaşının en yakınlarından Halit Esendir’in dahi Milli İstihbarat Teşkilatı ile ortak çalıştığı iddia edildi. “Anılarımı anlatırsam terör örgütü olduğumuz anlaşılır” diyen Esendir, bazı FETÖ’cüler tarafından itirafçı veya onların tabiriyle “MİT’çi” olmakla suçlandı.

itirafci-fetoculer-ne-olacak

Ancak burada asıl odaklanılması gereken nokta, “itirafçı” veya “MİT’çi” tabirlerinin örgüt içerisinde tasfiyenin anahtarı haline gelmesi, karalanmak istenen kişiler üzerinde bu kavramların test edilmesi değil. Günahsız olduğunu iddia eden, kendini bir eğitim hareketi olarak gösteren terör örgütünün itirafçılığa hiçbir şekilde tahammülünün olmayışı büyük bir paradoks olarak karşımıza çıkıyor. İnsan hakları, eşitlik, adalet gibi kavramlar üzerinden ahkâm kesen örgüt mensupları bahsettikleri kadar temiz olsalardı deşifre olmaktan bu kadar korkarlar mıydı?

İtirafçılığın önüne geçmek için “fetva” çıkardılar

“İtirafçılık” müessesi altında devlete örgüt hakkında bilgi verenlere canla başla düşman olup adeta cadı avına çıkan örgüt, daha fazla kayıp vermemek için çeşitli önlemler alıyor.

Askeri öğrencilerden sorumlu mahrem imam olarak faaliyet yürüten S.A.’nın örgüt mensuplarını susturmak için baskı uyguladığı ortaya çıkmıştı. “Silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan S.A.’nın, itirafçı olabilecek örgüt mensuplarına çeşitli programlar üzerinden “çözülmeyin” şeklinde talimatlar verdiği kaydedilmişti.

İtirafçılığın önüne geçmek için yaratılan korku atmosferi bunlarla da sınırlı değil.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan M.İ., itiraflarında örgüt mensupları tarafından çok sayıda tehdit aldığını anlatmıştı. M.İ., ifadelerinde “Neriman” kod adlı örgüt mensubunun kendisini “Karakola gidersen oradan çıkamazsın, daha kötü şeyler yaşarsın.” şeklinde tehdit ettiğini belirtmişti. Ayrıca, kendisini polis olarak tanıtan bir örgüt mensubunun evini basarak “Gözüm üstünüzde” dediğini aktaran M.İ., örgüt aleyhine konuşmaması için uyarılara hatta ölüm tehditlerine maruz kaldığını söylemişti. M.İ.’nin ifadelerinden:

“Eşim tutuklandıktan sonra FETÖ’nün üzerimdeki baskısı daha da arttı. Yanıma gelen örgüt mensubu, ‘Biz avukatlarla her dosyayı takip ediyoruz. Bu ifaden güzel, eğer bunun aksine herhangi bir şey söylersen eşini cezaevinde rahatsız ederiz. Senin de rahatını bozarız. Evdeki ocağın gazını açar, kızın ve annen ölür.’ gibi bir sürü tehditler aldım.”

Örgüt tabanını kontrol altında tutmaya yönelik bu girişimler ise itirafçılığın önüne geçmek için yeterli olmuyor. FETÖ, tehdit ve baskıyla itirafçılığı bitiremediği için üyelerini sindirmek adına farklı taktiklere başvuruyor.

FETÖ’cü haber sitesi TR724 yazarı Yüksel Çayıroğlu, geçtiğimiz günlerde Twitter’da paylaştığı yazıyla itirafçılık hakkında “fetva” verdi. İtirafçı olanların günah işlediklerini ileri süren Çayıroğlu, üstelik bu günahlarından arınmaları için ne yapmaları gerektiği konusunda da itirafçılara akıl verdi.

itirafci-fetoculer-ne-olacak

Çayıroğlu, itirafçıların çok can yaktıklarını, eğer önlem alınmazsa gelecekte de büyük fitnelere sebep olacaklarını söyleyerek aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmedi. İtirafçılık günahını (!) işleyen örgüt mensuplarının ifadelerini geri almaları ve Allah’a yalvarıp yakarmaları gerektiğini beliren Çayıroğlu, ayrıca itirafçı olan kişilere karşı da tedbirli yaklaşılması gerektiği konusunda örgüt mensuplarını uyardı.

itirafci-fetoculer-ne-olacak

itirafci-fetoculer-ne-olacak

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak itirafçı olan örgüt mensuplarının verdikleri bilgilerin örgütün çözülmesinde önemli rol oynadığı aşikâr. İtirafçıların beyanlarıyla örgütün işleyişi hakkında her geçen gün yeni bilgilere ulaşılıyor, dahası bu ifadeler sayesinde binlerce örgüt mensubu da ilk kez tespit ediliyor. Tüm bunlar, FETÖ’nün giderek artan itirafçılık karşısında yaşadığı endişeyi gösterirken, örgütün itirafçılığın önüne geçebilmek için tüm tuşlara basmaktan çekinmeyeceği konusunda da uyarı niteliği taşıyor.

Benzer gönderiler