Scroll Top

“Ticaret Savaşı, şirketleri Çin dışına çıkartmakta başarısız oldu”

indir (1)

Çin’e operasyon gerçekleştiren Avrupalı şirketlere göre, ABD-Çin ticaret savaşı şirketlerin Çin’den ABD’ye dönüşlerinin bir çoğunun tarifelerden kaçınmak ya da tarife masraflarını karşılamak konusunda yeni yollar bulmasıyla başarısız oldu.

Avrupa Birliği’nin Çin’deki Ticaret Odası tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına dayanarak pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, ticaret gerilimi bazı büyük Avrupalı şirketleri ucuz işgücü ve üretim imkanları arayışıyla ABD’ye bağlı üretimi Çin’den Güney Doğu Asya ve Hindistan’ın da dahil olduğu  gelişen ülkeler civarına taşımaya zorladı.

Ticaret odası, bunun şirketlerin, malları ürettiği yerleri ya da gideceği yerleri tarife sınırından kaçınmak için yönlerini değiştirdiği anlamına geldiğini söyledi.  12-20 Eylül anketinin sonuçlar 174  katılımcının cevabına dayandırıldı.

Raporda, “ Büyük ölçekli şirketler, vergileri düşürmek için birim başına düşen maliyetlerini artırırken, daha küçük ölçekli ABDli ve Avrupalı firmalar tarifelerden kaçınmak için ya masrafları kendileri karşıladı ya da tedarik zincirinde değişikliğe gittiler. Bu özellikle büyük şirketlerin Çin pazarından ABD’ye dönmelerini sağlama amacını başarıya ulaştırdı mı? Açıkça hayır” satırlarına yer verildi.

Benzer gönderiler