Scroll Top

Financial Times’ın seçim yalanı: Türkiye’nin özel sektör borcu krize neden olabilir

1919

Seçimlerin yaklaşmasıyla uluslararası basın kuruluşlarında Türkiye aleyhine çıkan yalan haberler artmaya başladı. İngiliz Financial Times gazetesi de bunlardan bir tanesi.

İngiliz Financial Times gazetesi 24 Nisan 2018 tarihinde “Türkiye’nin özel sektör borç yükünün ekonomik krizlere yol açabileceğini” iddia eden bir haber yayınladı. Söz konusu haberde Türkiye’nin özel sektör dış borcunun Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranının çok yüksek olduğu ileri sürüldü. Haberde, Washington’daki Uluslararası Finans Enstitüsü’nde çalışan Ugras Ülkü adlı Türk ekonomistin görüşlerine de yer verildi. Financial Times’ın iddiasına göre Türkiye’nin özel sektör dış borçlarının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 70 oranında. Bu orandan yola çıkılan haberde Türkiye ekonomisinin risk altında olduğu, özel sektörün olası bir krizin eşiğinde olduğu ve özel sektör yurtdışı borçlarının Türkiye ekonomisi derinden sarsacağı öne sürüldü. Özel sektör borçlanmasının gerekenden çok daha yüksek olduğu iddia edilen haberde Türk ekonomisinin sıkıntıda olduğu ileri sürüldü.

Özel sektör dış borcu Türkiye menşeili şirketlerin yurt dışından sağladığı uzun ve kısa vadeli kredilerdir. Bu borçlar devletlerin ve kişilerin borçlarını içermez. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine bakıldığında Türkiye’nin özel sektör dış borçlarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranının %70 olmadığı ortaya çıkıyor.

Merkez Bankası’nın 2018 yılı verilerine göre Türkiye’nin özel sektör dış borcu 246 milyar dolar. Öte yandan Türkiye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası 2018 yılı itibarı ile 863,29 milyar dolara tekabül ediyor. Resmi veriler üzerinden yapılan hesaplama ile Türkiye’nin özel sektör dış borcunun GSYİH’ya oranının yüzde 28 olduğu anlaşılıyor. Bu rakam Financial Times’ın iddiasının çok altında.

Türkiye G20 ülkeleri arasında devlet borçlarının GSYİH’ya oranının en küçük olduğu yedinci devlet konumunda. Türkiye’nin devlet borçlarını GSYİH’ya oranı %28 iken, Japonya’da yüzde 240’a çıkıyor. Bu oran İtalya, Fransa, ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde yüzde 83 ila 126 arasında değişiyor.

 

 

Benzer gönderiler