
İspanya Deniz Kuvvetleri ile işbirliğine ilişkin Mutabakat Muhtırası, TBMM’de kabul edildi. SİHA’lara karşı çıkan CHP’nin tavrıysa şaşırtmadı.
Türkiye’yi denizlerdeki en büyük askerî gemisi olacak TCG Anadolu Projesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı Adına Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile İspanya Krallığı Savunma Bakanlığı Adına İspanya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Arasında Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) Projesi İşbirliği Faaliyetlerine İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.
CHP’den şaşırtmayan muhalefet
Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli projelerinden biri olan TCG Anadolu gemisine CHP muhalefet şerhi koydu. TBMM Dışilişkiler Komisyonu’nun CHP’li üyelerinin muhalefet şerhi tartışmalara neden oldu. CHP’li üyelerin hazırladığı şerhte, “Türkiye’nin bu gemiye neden ihtiyacı olduğu,” “ülkemizin barışçıl imajına darbe vuracağı,” “geminin Atlas ve Hint Okyonuslarını da menziline aldığı,” “geminin F-35 savaş uçağı alabileceği ve şu an ordumuzda F-35 olmadığı,”(Türkiye F-35’in üretim programında ortak ve sipariş verdi) gibi gerekçelerle TCG Anadolu Gemisine karşı çıktı.
TCG Anadolu Gemisi
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari bir tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) (Çıkarma/Amfibi Araçları ile birlikte) tedarik edilmesi amacıyla başlatılan çalışmalarda TCG Anadolu’nun “İlk Sac Kesim Töreni” 30 Nisan 2016 tarihinde Sedef Tersanesi’nde gerçekleştirildi. LHD’nin 2021 yılında Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmete girmesi planlanıyor.
Yerli silahla donatılacak
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, platform ile hala sahip olduğu bölgesel güç aktarımı yeteneğini, orta seviye küresel güç aktarımı yapabilecek seviyeye çıkaracak. Tam yüklü deplasmanda 27.436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan gemi, silahlı kuvvetlerin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacak. Aselsan-Havelsan iş ortaklığı tarafından, STAMP VE STOP Silah Sistemleri Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma Sistemi gibi sistemler de milli olarak geliştirilecek.
Dev yüzer hastane
2021’de hizmete girmesi planlanan geminin ana görevi amfibi görev gücünü nakletmek ve helikopter operasyonu yapmak olarak tanımlanırken, ikinci görev olarak da insani yardım ve kriz bölgelerinden insani transferi gibi amaçlar gösteriliyor. Bu doğrultuda TGC Anadolu, insani yardım faaliyetlerinde de büyük imkan ve kabiliyetler kazandıracak. Doğal afetler veya başka felaketlerde dost ve müttefik ülkelere yönelik İnsani Yardım Operasyonlarında, dev hastane gemisi olarak görev yapabilecek. 34 yataklı, bünyesinde yoğun bakım, enfeksiyon üniteleri hatta ameliyathanesi bulunan tam teşekküllü bir hastane olarak hizmet verebilecek. İnsani yardım kapsamında geminin kapalı, açık bölgemelerine konteynır konulabilecek. Konteynırlarla herhangi bir yere nakil yaparak insani yardım araçlarını gönderebilecek.