Scroll Top

ABD’den son rezalet: Cumhurbaşkanlığı korumalarına nefret suçuyla dava açıldı

erdogan-16

ABD Adalet Bakanlığı PKK ve FETÖ destekçilerinin propagandasına alet oldu.

ABD Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta gerçekleştirdiği ziyareti sırasında Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği rezidansı önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaklaşan PKK ve FETÖ destekçilerine müdahale eden 15’i koruma 19 Türk hakkında dava açılmasının önünü açan iddianameyi kabul etti.

Olayın ardından PKK ve FETÖ destekçisileri tarafından ABD’de kopartılan fırtına sonrası haziran ayında Washington Emniyeti, büyük bir rezalete imza atarak Erdoğan’ın 12 koruması hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Salı günü kabul edilen iddianamede Erdoğan’ın 3 yeni korumasının ismi daha zanlılar arasına eklendi. Muhsin Köse, Yusuf Ayar ve Hayrettin Eren’in de eklendiği iddianamede 19 zanlıya isnat edilen suç oynanan oyunu göstermesi açısından dikkat çekici: ‘nefret suçuyla arttırılmış şiddet suçu işlemeye teşebbüs’ suçlaması yöneltildi.

İddianamede 19 kişiden bazıları için ‘tehlikeli silahla saldırı girişiminde bulunmak’ şeklinde ek suçlamalar da yer aldı. Bu kişilerin olay sırasında Amerikan güvenlik güçlerinin şiddeti önlemeye yönelik talimatlarını açıkça reddettiği iddiasına yer verildi. Washington Emniyeti zanlılardan ikisinin ABD, ikisinin ise Kanada vatandaşı olduğunu belirlemişti. Sinan Narin Virginia’da, Eyüp Yıldırım ise New Jersey’de ‘yaralamaya yönelik ağır saldırıya karıştıkları’ iddiasıyla tutuklanmıştı. Narin ve Yıldırım’ın 7 Eylül’de hâkim karşısına çıkacak.

ABD’ye gidemeyecekler

Ankara korumalara ilişkin yakalama kararını ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak kınamıştı. Türkiye’nin korumaların ABD’de yargılanmasının önünü açacak herhangi bir adım atması söz konusu değil. Dolayısıyla da iddianamede ismi geçen korumaların önümüzdeki dönemde ABD’ye seyahat etmemesi gerekiyor. Bu isimler 18 Eylül haftasında BM Genel Kurul toplantıları için New York’a gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde yer almayacak. Washington Emniyeti ve Adalet Bakanlığı bu tür bir dava için öngörülen olağan süreçleri işletmiş olsalar da Trump yönetimi şu ana kadar Türkiye ile zaten başka sebeplerle gergin olan ilişkileri daha da yıpratmamak için daha ileri bir adım için yeşil ışık yakmadı. Korumaları kınayan bir karar çıkartan ABD Temsilciler Meclisi’ne Senato da katılır ve siyasi baskı büyürse ABD yönetimi ertelediği seçenekleri gündeme almak durumunda kalabilir. İki seçenekten biri Türkiye’den resmen korumaların iadesini talep etmek. Çok daha ağır sonuçları olacak ikinci seçenek ise Erdoğan’ın korumaları için Interpol’den kırmızı bülten çıkartmak.

Benzer gönderiler