Sığınmacılar (büyük çoğunluğu Almanya’da yaşayan) aile üyeleriyle birleşmek için Atina’da yaptıkları protesto eylemlerine hız verirken Avrupa ülkeleri mültecileri Yunanistan’a geri göndermenin hazırlığını yapıyor. AB ülkeleri sığınmacıları ilk sığındıkları ülke olan Yunanistan’a (ülkede yaşanan büyük ekonomik krize rağmen) geri göndermeyi planlıyor. Berlin’de yetkililerin ve Atina’da hükümete yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Almanya mülteciler için yaklaşık 400 yerleştirme talebinde bulundu. İngiltere, Fransa, Hollanda ve Norveç’in de sığınmacıların Yunanistan’a geri gönmesi talebinde bulundukları bildirildi.
Yunanistan’ın Göçten Sorumlu Bakanı Yannis Mouzalas, Guardian’a yaptığı açıklamada, evrak işlerinin başladığını ve ilk dönüşlerin eli kulağında olduğunu bildirdi. Yunanistan’ın zaten çok fazla mülteci kabul etmiş olduğunu hatırlatan Mouzalas, daha çok mülteci kabul etmenin saçma, bir şaka gibi olacağını belirterek bu durumun Yunanistan üzerindeki baskıyı arttıracağını söyledi. Mouzalas, geri dönenlerin nereye yerleştirileceği veya Yunanistan’dan ayrılıp ayrılmayacaklarıyla ilgili hiçbir fikrinin olmadığını ifade etti. Yetkililer özel olarak sığınmacı transferinin Yunanistan’ın AB’ye üyeliği dolayısıyla tartışmaya kapalı olduğunu söylediler. Geri yerleştirme bu yılın Mart ayından önce AB’ye ulaşan sığınmacıları etkilemeyecek.
Yunanistan, 2015 yılında gerçekleşen göçmen krizinin merkezinde yer almıştı. Yaklaşık bir milyon insan, Almanya’ya ulaşmak için Yunanistan’a giriş yapmıştı. AB’ye ulaşan göçmenlerin sayısı, Avrupa Birliği’nin 17 ay önce Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşması nedeniyle çarpıcı bir düşüş göstermişti. Ancak yine de yüzlerce mültecinin her hafta Yunanistan’a ulaştığı, İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Yunan adalarında tahmini olarak 14 bin 100 göçmenin yerleştirildiği ifade edilmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, sığınmacılar arasında kendine zarar verme ve intihar oranlarının saldırganlık, anksiyete ve depresyonla birlikte yükselişe geçtiğini açıklamıştı. 2011 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yunanistan’daki zorlu koşullar ve kötü muameleye atıf yaparak mültecilerin Yunanistan’a geri gönderilmesinin durdurulmasını sağlamıştı.
Mültecilerin haklarını savunan bir STK’da çalışan Salinia Stroux, “Almanya gibi Türkiye-AB anlaşmasından dolayı düşen rakamlar sayesinde çok sayıda boş kampa sahip bir ülkenin insanların Yunanistan’a geri gönderilmesini talep etmesi şok edici.” dedi.