Scroll Top

Avrupa Konseyi’nden Almanya’ya nefret suçları eleştirisi

nazi-germany-640x450

Avrupa Konseyi Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığıyla Mücadele Komisyonu (ECRI), Almanya’da nefret suçları tanımının gözden geçirilmesini istedi.

Almanya’da mülteci yurtlarını hedef alan saldırılardan biri geçen yıl Bautzen’da düzenlendi.

Avrupa Konseyi Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığıyla Mücadele Komisyonu (ECRI) Salı günü Strasbourg’da Almanya’ya ilişkin yeni raporunu açıkladı. Raporda, 2014 yılında Almanya’ya yönelik tavsiyelerin hayata geçirilip geçirilmediği inceleniyor.

ECRI raporunda Almanya’da nefret suçlarına ilişkin istatistiklerin kapsamının yeterince geniş tutulmamasını eleştirdi. ECRI 2014 yılındaki raporda da, mağdurlar ile üçüncü kişiler tarafından “ırkçı, yabancı düşmanı, homofobik veya transfobik” olarak algılanan bütün saldırıların “nefret suçu” kapsamında değerlendirilmesini istemişti. Ancak ECRI’nin son raporunda da, Almanya’da “nefret suçlarının aşırı derecede kısıtlı bir tanımının” olduğu ifade edildi. ECRI, bir kişiye sadece siyasi görüşü, milliyeti, ten rengi, dini veya cinsel yönelimleri nedeniyle düzenlenen saldırıların nefret suçu kapsamında değerlendirilmesini yeterli bulmuyor. Almanya’daki uygulamaya göre, polis mağdurun saldırıyı nasıl algıladığını değil, failin hangi nedenle saldırıda bulunduğunu dikkate alıyor.

ECRI raporunda, Almanya’da polis ve hükümetin konuya ilişkin olumlu adımlar atmasına rağmen, gereken uygulamanın tam olarak hayata geçirilmediğinden duyulan üzüntü dile getirildi. Raporda, tanımın kapsamının dar tutulması nedeniyle ilgili kurumlar tarafından kayıtlara geçirilen nefret suçları ile sivil toplum kuruluşları tarafından tutulan istatistikler arasında büyük fark bulunmasının “şaşırtıcı” olmadığı belirtildi.

12’nci ek protokol

Raporda ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek olarak 2000 yılında imzaya açılan 12’nci protokolün Almanya tarafından hâlâ onaylanmamış olması da eleştiriliyor. Almanya protokolü imzalamış olmasına rağmen henüz onaylamadı. Ek protokol, kamu personelinin de ayrımcılık yapmasını yasaklıyor.

Raporun açıklanmasının ardından Almanya Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ek protokol onaylanmadan önce bunun Alman hukukunu nasıl etkileyeceğinin incelendiği belirtildi. Bu nedenle de, diğer ülkelerin ek protokolü nasıl uygulamaya geçirdiğinin araştırıldığı kaydedildi.

 

Related Posts