Scroll Top

Batı Trakya’da 12 azınlık okulu daha kapatıldı

yunanistan-türk-azınlık

Yunanistan Batı Trakya’da azınlık okullarını kapatıyor

Yunanistan, Batı Trakya’daki Türk azınlığa yönelik sindirme politikalarına devam ediyor. Yunanistan Eğitim Bakanlığı, bölgede öğrenci sayısının yetersiz olmasını gerekçe göstererek 12 azınlık okulunun daha kapatılmasına karar verdi.
2021-2022 eğitim yılının başından itibaren Rodop ilinde 8, İskeçe’de de 4 olmak üzere 12 azınlık okulunun faaliyetlerine geçici olarak ara verildiği açıklandı. Kararla 2011’den bu yana öğrenci yetersizliği gerekçesiyle sistematik olarak kapatılan Türk azınlık ilkokulu sayısı 132’ye yükseldi. Rodop, İskeçe ve Evros illerinde faaliyetlerine devam eden toplam okul sayısı ise103’e düştü. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’ndan (BTTADK) açıklama geldi. Açıklamada, Türk azınlığın, son yıllarda azınlık okullarının öğrenci azlığı gerekçesiyle kapatılmasının üzüntü ve endişeyle karşılandığı belirtildi. Eğitim Bakanlığı’nın kararı “azınlığa karşı planlı ve art niyetli bir çabanın parçası” olarak değerlendirildi.

Batı Trakya’da Türk azınlığı sindirmeye çalışıyorlar

Açıklamada ayrıca, azınlık eğitiminin statüsünün Lozan Antlaşması başta olmak üzere, uluslararası anlaşmalar ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan protokoller ve sözleşmeler ile belirlendiği vurgulandı.  “Ülkemiz Yunanistan’ın ve özellikle mevcut hükümetin, azınlık eğitimiyle ilgili antidemokratik uygulamaları ve yıllardır dile getirilen haklı taleplere karşı duyarsız tutumu karşısında hayal kırıklığımızı ve tepkimizi vurgulamak isteriz. Bu yıl açıklanan kapatma kararları bütün ülkenin tatile girdiği bir dönemde yayınlanmıştır. Başlı basına bu durum bile kararın Batı Trakya Türk Azınlığına karşı planlı ve art niyetli bir çabanın parçası olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.”  Bati Trakya Türk Öğretmenler Birliğinden (BTTÖB) yayımlanan açıklamada da azınlık okullarının azınlığa danışılmadan kapatıldığına dikkat çekildi. “Ne insani ilişkilere ne de çoğulcu demokrasiye uygun olan bu davranışı kınıyor ve kabul etmiyoruz.” ifadesine yer verildi.  BTTADK ve BTTÖB açıklamalarında ayrıca Yunanistan’da, Eğitim Bakanlığınca hazırlanan ve kısa bir süre önce parlamentoda kabul edilen, okulların bağış kabul edebilmesi, eğitim, spor ve kültürel faaliyetlerinde yerel yönetimlerle is birliği yapması gibi reform niteliğinde uygulamalar öngören yasada azınlık okullarının uygulama dışında bırakıldığı belirtildi. Bu durumun kafalarda soru işaretleri oluşturduğu ifade edildi.

Batı Trakya’da azınlık okullarının kapatılmasına tepki

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Zülfettin Hacıoğlu da Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu daha kapatma kararına şu sözlerle karşı çıktı. “Daha önce Türk azınlık okullarının yurt dışında kardeş okul olmaları yasaklanmıştı, yurt dışından yardım almaları yasaklanmıştı. Nasıl bir şey, bizim anlamamız mümkün değil. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden dahi yardım almak, bu ülkelerdeki okullarla kardeş olmak yasaklanmıştı. Bunu, tamamen Batı Trakya Türk Müslüman azınlığının eğitimini sekteye uğratma olarak algıladığımızı söylemiştik. Bu tür kararlar Lozan Antlaşması’nın delinmesi demek.”

 

Benzer gönderiler