Scroll Top

BM: Dünya genelinde açlık krizi yaşanıyor

açlık-krizi-bm

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinden sonra tahıl ve enerji krizi, karşılıklı yaptırımlarla daha da artmaya başladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, konuyla ilgili açıklama yaptı. Guterres, dünyanın “eşi görülmemiş” bir küresel açlık kriziyle karşı karşıya olduğu, 2023’ün daha zor geçeceğini söyledi. Guterres, Almanya’da, “Küresel Gıda Güvenliğine Yönelik Çoklu Zorluklara Yanıt” adıyla düzenlenen bakanlar konferansına video mesajı gönderdi. “Eşi görülmemiş bir küresel açlık kriziyle karşı karşıyayız. Ukrayna’daki savaş, yıllardır ortaya çıkan iklimin bozulması, Kovid-19 salgını gibi sorunları daha da karmaşık hale getirdi.” dedi. BM Genel Sekreteri Guterres, Afrika Boynuzu bölgesinde son yılların en kötü kuraklığının yaşandığını söyledi. Eğer hemen harekete geçilmezse durumun bir felakete dönüşebileceğini bildirdi. Guterres, “Dünya Gıda Programı’na göre son iki yılda, dünya genelinde gıda erişimi sıkıntısı çeken insanların sayısı iki kattan fazla artarak 276 milyona ulaştı. 2022’de birden fazla kıtlık ilan edilmesi gibi gerçek bir risk var ve 2023 daha da kötü olabilir” dedi.

küresel-açlık-bm
BM: Eşi görülmemiş bir küresel açlık kriziyle karşı karşıyayız

Çiftçilerin maliyetleri arttı

BM Genel Sekreteri Guterres, dünyayı tehdit eden gıda krizinin çözümü için Rusya’nın ürettiği gıda ve gübreyi, savaşa rağmen, dünya pazarlarına yeniden entegre etmek gerektiğini söyledi. “Bu konuda Ukrayna, Rusya Federasyonu, Türkiye, ABD, Avrupa Birliği ve diğerleri ile yoğun temas halindeyim.” Guterres, çiftçilerin maliyetlerinin artmasına da değinerek “Çiftçilerin ana maliyeti gübre ve enerjidir. Gübre fiyatları geçen yıl yarıdan fazla, enerji fiyatları ise üçte ikiden fazla arttı.” dedi. Guterres, konferansta yapılacak tartışmaların küresel gıda piyasalarını istikrara kavuşturmak ve emtia fiyatlarındaki oynaklıkla mücadele etmek için bir fırsat oluşturabileceğini vurguladı.

193 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşıyor

Birleşmiş Milletlerin (BM) Roma merkezli kuruluşları FAO ile WFP, Avrupa Birliği (AB) ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ (GNAFC) yıllık raporunu duyurdu. “2022 Küresel Gıda Krizi” başlıklı rapora göre, çatışmalar, aşırı hava koşulları ve koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkileri sebebiyle 2021 yılında 53 ülkede veya bölgede yaklaşık 193 milyon insan kriz ya da daha kötü seviyelerde akut gıda güvensizliği yaşadı. Akut gıda güvensizliği çeken insan sayısının 2021 yılında yaklaşık 193 milyon olmasıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdığı ve bu durumun 2020’den de yaklaşık 40 milyon kişi daha fazla olduğu bilgisi paylaşıldı. Raporda, “Etiyopya, Güney Madagaskar, Güney Sudan ve Yemen’deki yarım milyondan fazla insan (570 bin kişi) akut gıda güvensizliği felaketinin en şiddetli aşamasında yer alırken, çöküşü önlemek için acil önlem alınması gerekiyor.” denildi.