Scroll Top

İngiltere ekonomisi zorlu günlere hazırlıklı mı?

Financial Times gazetesi, İngiltere ekonomisi son dönemde oluşan ekonomik manzaraya ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu.

İngiltere için tehlike çanları

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, İngiltere ekonomisi için son dönemde oluşan ekonomik manzaraya ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Enflasyonun düşük büyüme ile birleşmesiyle birlikte ülkede zorlu bir sürecin yaklaştığını belirtti. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ılımlı faiz oranı artışlarının, ekonomik yavaşlamanın ciddiyetini yansıttığına dikkat çekildi.

İngiltere ekonomisi sosyal çatışmayı etkiliyor

Financial Times haberinde, İngiltere’de enerji ve gıda dışındaki malların fiyatının son iki yılda yüzde 8 arttığı ifade edilerek, bu oranın euro bölgesinde sadece yüzde 4,7 olduğu kaydedildi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), İngiltere’deki enflasyonun gelecek yılın sonunda yüzde 4,7’de kalacağını tahmin ediyor.

Haberde İngiltere ekonomisi, onlarca yıldır görülmeyen türden bir işçi huzursuzluğuyla boğuşuyor. Bu; demir yollarında, Londra Metrosu ve British Airways’de görülebilir.” denildi. “Bunun açıklaması net: Beklenmeyen enflasyon, herkesin telafi etmek istediği kayıpları beraberinde getiriyor. Bu da sosyal çatışmayı tetikliyor.” tespiti yapıldı.

Aynı haberde ayrıca, “Kaçınılmaz olarak, insanlar yaşam standartlarındaki büyük kayıpları telafi etmeye çalışacak. Bu, daha yüksek ücretler için güçlü bir baskı olacağı anlamına geliyor. Bu baskı, İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini tutturma kabiliyetine veya kararlılığına yönelik artan güven eksikliği ile daha da güçlenecek.”

İngiltere’de son aylarda enerji, gıda ve petrol fiyatları hiç görülmemiş şekilde arttı, enflasyon ise yıllık yüzde 9’la son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. İngiltere’nin en büyük enerji şirketlerinden E.On, abonelerinin yüzde 40’ının Ekim ayına kadar “yakıt yoksulluğuyla karşı karşıya kalacağı” uyarısında bulundu. Enerji düzenleyici kurum Ofgem ise enerji faturalarında yıllık 800 sterlinlik artış olacağını söyledi. İngiltere’de enflasyon rekoru: “Yükselen fiyatlar yüzünden ölüme sürükleniyoruz”

1970’lerde görülenden farkı ne?

Hükümetin açıkladığı enerji şirketlerine uygulayacağı ek vergilendirme paketini daha önce ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer önermiş ancak bu teklif Başbakan Boris Johnson tarafından reddedilmişti. Bugüne kadar vergileri artırmak istemediğini ve ekonomiyi büyütmeye odaklandığını söyleyen iktidardaki Muhafazakar Parti’nin kararını değiştirmesi muhalefet tarafından “U dönüşü” olarak değerlendirildi. İşçi Partisi’nden Rachel Reeves, hükümetin bu kararı vermekte geç kaldığına ve çok sayıda ailenin zor durumda bırakıldığına dikkat çekti. Reeves, hükümetin bu noktaya “çığlık ve tekme ata ata geldiğini” söyledi. Bazı milletvekilleri ise hükümeti, kendi Covid kurallarını ihlal ettiğini tespit eden ve dün yayımlanan detaylı raporun kamuoyunda daha az tartışılması için bugünü beklemekle suçladı.

Benzer gönderiler