
Alman parlamentosu kamu kurumlarında, yargıda ve orduda çalışan kadınların yüzlerini kapatan İslami örtüler giymesini tamamen yasaklayacak bir yasa tasarısı üzerinde çalışmaya başladı.
Alman parlamentosunun alt kanadı Bundestag’ta onaylanan ve üst kanadı Bundesrat’da da onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek kanuna göre burka ve nikap kamuda tamamen yasaklanacak.
Son iki yılda ülkeye gelen çoğu Müslüman 1 milyondan fazla mülteci ve göçmenin ülkeye entegrasyonuna dair tartışmalar tüm hızıyla devam ederken Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maizierre konuya ilişin konuşmasında, yasağın entegrasyon çabaları ile uyumlu olduğunu savundu.
Bakan Maizerren “Entegrasyon aynı zamanda bizim (Almanların) de kendimizi, değerlerimizi açıkca ifade etmemiz ve diğer kültürlere hoşgörümüzün sınırlarını göstermemizdir. Bu bağlamda yasak, entegrasyona büyük bir katkı yapacak” dedi.
Bazı sağ politikacılar burkanın sadece kamu işyerlerinde değil Fransa ve Belçika örneklerinde olduğu gibi tüm kamusal alanlarda yasaklanmasını yönünde fikir beyan etse de Bakan Maizierre bunun şimdilik sözkonusu olmadığını söyledi.
Yeni yasa kamu görevlilerinin yüzünün görülmesini zorunlu kılacağı gibi sandık görevlilerine, oy kullanacak kadın seçmenlerden yüzlerini açmalarını talep etme hakkı veriyor.
Yasaya karşı çıkanlar Alman ordusunda burka veya nikab giyen kadın asker olmadığından dolayı yasağın gereksiz olduğunu, gerilimi daha da arttırmaktan başka bir işe yaramayacağını savunuyor.
Başbakan Angela Merkel, geçen Aralık’ta yüzün tamamını kapatan örtülerin “Almanya için kabul edilemez” olduğunu açıklamış, bu tür örtünmenin “tüm yasal yolların” kullanılarak yasaklanması çağrısı yapmıştı Dördüncü kez başbakan olmak için yarışan Merkel, son zamanlarda AfD başta olmak üzere sağ partilerden gelen “2015’te Almanya’nın sınırlarını açarak ülkede gerilim ve terör saldırılarının artmasına neden olma” suçlamasını boşa çıkartmak için göçmenler, Türkler ve İslam konusundaki üslubunu belirgin olarak sertleştirdi.