Scroll Top

Ege Denizi’nde sığınmacılara yapılan zulüm bir kez daha belgelendi

Mare Liberum adlı yardım kuruluşuEge Denizi’nde sığınmacılara yapılan hukuksuzluğu kanıtladı

Mare Liberum adlı Almanya merkezli yardım kuruluşu, Yunan güçlerinin Ege Denizi‘ndeki sığınmacılara yaptığı zulmü belgeledi.  Mare Liberum, geçen yıl 9 bin 798 sığınmacı Türkiye’ye geri itildiğine dair bir rapor hazırladı. Ege Denizi’nin sığınmacılar için hukukun geçerli olmadığı bir yer haline dönüştürüldüğü bildirildi. Almanya merkezli Mare Liberum isimli yardım kuruluşunun hazırladığı bu rapor, Atina yönetiminin sığınmacılara yönelik zulmünü bir kez daha ortaya koymuş oldu. Mare Liberum’un hazırladığı rapora göre, 2020 yılının Mart-Aralık ayları arasında her gün, günde en az bir kez geri itme vakası yaşandı. En fazla geri itme vakası ise 1814 kişi ile Haziran’da gerçekleşti. Yardım kuruluşu raporunu, doğrudan kendilerince kayıt altına alınan verilere, olayları yaşayanlardan elde edilen bilgilere ve Türk Sahil Güvenlik unsurlarınca yapılan açıklamalara dayandırdığını açıkladı.

“Söz konusu sığınmacılarsa Ege Denizi’nde hukuk geçerli olmuyor”

Mare Liberum’un hazırladığı raporda, söz konusu sığınmacılar olduğunda Ege Denizi’de “hukukun geçerli olmadığını” özellikle altını çizdi. Raporda, Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı’nın, Yunan adalarına gelenlerin bir önceki yıla göre geçen yıl yüzde 96 oranında azaldığı açıklaması da eleştirildi. Bunun, Avrupa’ya ulaşmak isteyen sığınmacıların sayısındaki düşüşten değil, Yunan Sahil Güvenlik birimlerinin acımasız ve sistematik geri itme uygulamasından kaynaklandığı açıklandı. Raporda, göçmenlerin botlarına zarar verildiği, insanların fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldıkları yazıldı. Avrupa Sınır Koruma Ajansı Frontex ve NATO komutasındaki gemilerin de bu olaylarda yer aldığı vurgulandı.

Suriyeli insan hakları grubu Yunanistan’a sığınmacılara yapılanlar nedeniyle dava açmıştı

Suriyeli insan hakları grubu, Ocak 2021 tarihinde Yunanistan’dan şikayetçi olmuştu ve Yunanistan‘a göçmen politikaları nedeniyle dava açmıştı. Washington merkezli bir Suriyeli insan hakları grubu, Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurmuş ve Yunanistan’ın mültecilere kötü muamelede bulunduğu gerekçesiyle insanlığa karşı suç işlediği iddialarının soruşturulması çağrısında bulunmuştu. Suriye Adalet ve Hesap Verebilirlik Merkezi, tanık ifadelerinin ve video kanıtlarının Yunanistan sınırlarında ve aşırı kalabalık kamplarda mültecilere kötü muamele ve istismar uygulandığı iddialarını desteklediğini söylemişti. Merkez, güvenlik görevlilerinin mülteci protestolarını dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasına ve kamplardaki kötü ve sağlıksız koşullara değinmişti. Merkezin Direktörü Muhammed el Abdullah, bunun, mültecilere uygulanan muamele konusunda Avrupa Birliği’ne yönelik ilk yasal meydan okuma olduğunu söyleyerek “suç işlemiş bireylerin sadece Avrupalı oldukları için hesap sorulabilirlikten kaçamayacağı” yönünde önemli bir emsal oluşturacağını vurgulamıştı.

Benzer gönderiler