Scroll Top

Frontex 2021 yılında 18 bin 300 göçmeni geri itti

frontex-2021-yilinda-binlerce-gocmeni-geri-itti

Frontex 2021 yılında binlerce sığınmacıyı ülkesine geri gönderdi

Frontex 2021 yılında çok sayıda göçmeni geri dönmeye zorladı. AB sınırını korumakla görevli Frontex, 2021 yılında 18 bin 300 kişiyi ülkesine geri ittiğini açıkladı. Ajans 2021 yılında toplamda 18 bin 300 kişiyi acımasız yöntemlerle ülkelerine geri gönderdiklerini açıkladı. 2021 yılındaki faaliyetlerini özetleyen raporunda Frontex, özellikle Güney Kıbrıs sınır yönetimine yardımcı olurken diğer yandan Batı Balkanlarda çalışmalarını büyüttüklerini ve Yunanistan’da aerostat balonlarıyla sınır gözetimi yaptıklarını belirtti. Raporda, 18 bin 300 kişiden yüzde 25’nin ‘gönüllü geri dönüş’ olduğu ortaya çıktı. Frontex raporunda ayrıca AB dış sınırlarında 2021 yılında görevli 2 bin çalışanı olduğunu belirterek hedeflerinin, 2027 yılına kadar bu sayının 10 bin çalışana yükseltmek olduğunu açıkladı.

"<yoastmark

Frontex 2021 yılında çok sayıda göçmeni geri dönüşe zorladı

İtalya merkezli Saving Humans Mediterranea,  Avrupa Parlamentosu’na mektup yazdı. Mektupta AB’nin dış sınırlarının korunmasından sorumlu kurumu Frontex’in feshedilmesi çağrısında bulundu. Saving Humans Mediterranea’nın resmi internet sitesinden yayınlanan mektupta, “Bu yıl şimdiye kadar 740’tan fazla göçmen güvenli bir yer aramak için Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldü. AB’nin sınır rejimi (Frontex) onları genellikle denize açılmaya elverişli olmayan gemilerde tehlikeli göç yolları kullanmaya zorladı. Onları yolda durdurmak için komşu ülkeleri görevlendirdi. Onları şiddetle karşılayarak ya da kurtarmayı reddederek denizde boğulmaya terk etti.” ifadeleri yer aldı.

Frontex uluslararası hukuka aykırı davranıyor

Frontex, Avrupa Parlamentosu’nun temmuz ayındaki raporunda da insan hakları ihlallerini görmezden gelmekle suçlanmıştı. 2004’te kurulan Frontex, son dönemde Ege Denizi’nde göçmenlere yönelik uluslararası hukuka aykırı olaylarla anılıyor. Yunanistan’ın gerçekleştirdiği geri itmelerde rol oynamakla da eleştirilerin hedefi oldu. Operasyonlara katılan üye devletlerin sayısı 18’den 22’ye yükseldi. Frontex ayrıca Schengen İlişkili Devletleri’nden çıkarmaları destekledi: İsviçre, İzlanda, ve Norveç. Zorunlu dönüş vakaları için uçuşlar da düzenlemeye devam etti. Frontex, sınır dışı operasyon düzenleyerek benzeri görülmemiş sayıda göçmeni geri dönüşe zorladı.

Benzer gönderiler