Scroll Top

Fransa’da Müslümanlar ötekileştiriliyor

Fransa'da Müslümanlar macron

Fransa’da Müslümanlar yeni yasa tasarısıyla ötekileştiriliyor

Fransa’da Müslümanlar yeni yasa tasarısıyla ötekileştiriliyor. Ülkede “Radikal İslamcılık“la mücadele adı altında hazırlanan 51 maddelik yasa tasarısı, Ulusal Meclisteki komisyonda incelenmeye başlandı. Müslümanların her hareketini kısıtlayan yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2 Ekim’de “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele” olarak tanıtıldı. Gelen tepkilerden sonra tasarı, “Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler” adıyla değiştirildi. Yasa tasarısının adı değişti ancak içeriği hala aynı. Yeni tasarıyla Fransa’da yaşayan Müslümanların her hareketi kısıtlanıyor. Müslümanlar ibadet, eğitim, evlilik gibi konularda kısıtlanıyor. Yasa tasarısında öncelikle Müslümanların ibadet yerleri olan camilere ve camileri kontrol eden derneklere müdahale ediliyor. Fransa, hazırladığı tasarıyla, camilerin Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanını sıkı denetime alıyor. 35. maddede, camilere ve Müslüman STK’lara yurt dışından yapılan 10 bin avro üzerindeki bağışların kaynağının açıklanmasını zorunlu kılınıyor ve buna uymayanlara 3 bin 750 avro para cezası verileceği belirtiliyor. Eğer ibadet yerlerinde “suça teşvik” tespit edilirse camilere yönelik kısıtlama yapılacağı vurgulanıyor. 42. maddede de suça teşviki gerçekleştiren kişilere 75 bin avro para, hapis ve ibadet yerlerine gitmeme cezası verileceği yer alıyor.

Fransa'da Müslümanlar kısıtlama
Fransa’da Müslümanlar ötekileştiriliyor

Fransa’da Müslümanlar artık evde eğitim alamayacak

Fransa’da Müslümanların her hareketini kısıtlayan yasa tasarısı, Müslümanların eğitim seçimlerine bile karışıyor. Ülkede üniversite öncesi eğitim kurumlarında başörtüsü takmak yasak. Bu nedenle çocuklarına evde eğitim veren aileler, yeni yasa tasarısına göre artık çocuklarına evde eğitim veremeyecek. Ailelerin evde eğitim verme özgürlüğü dahi ellerinden alınıyor. Yasa tasarısının 21. maddesi, 3-16 yaş arası çocuklarda örgün eğitimi zorunlu kılıyor. Fakat bir sağlık durumu söz konusu olursa devletin izniyle evde eğitim seçeneğini mümkün kılınıyor. Tasarının 15, 16 ve 17. maddelerinde de evlilik ile ilgili konular ele alınıyor. Maddelerde çok eşlilik, zorla evlendirme ve bekaret raporu gibi uygulamalar bulunuyor. Tasarı nikah memuruna, evlilik öncesi her iki tarafla da ayrı ayrı görüşme hakkı tanıyor. Doktorların bekaret raporu vermesi yasaklanıyor. Kurala uymayan doktorlara 15 bin avro para ve 1 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Tasarı Mecliste değiştirilmeye çalışılıyor

Öte yandan bazı Fransız milletvekilleri, Ulusal Meclisteki tartışmalar sırasında yasa tasarısına değişiklikler sunuyor. İslam düşmanı vekiller Müslümanların kılık kıyafetlerine karışılmasını da istiyor. Macron’un kurucusu olduğu iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) partisi milletvekillerinden Aurore Berge ve Jean-Baptiste Moreau, 18 yaşından küçük kızların kamuya açık alanlarda başörtüsü takmasının yasaklanmasını talep etti. Ancak komisyon bu talebi reddetti. Vatandaşlıktan Sorumlu Bakan Marlene Schiappa ve Kamu Hizmetinden Sorumlu Bakan Amelie de Montchalin, tüm kamu görevlileri için sekülerlik eğitimini zorunlu hale getirilmesi ve tüm kamu kuruluşlarında “sekülerlik hakemleri” atanması değişikliğini talep etti.  Komisyon bu değişikliği kabul etti.

Benzer gönderiler