Scroll Top

Yurt dışındaki Türklere 9 ayda 88 saldırı

camiiye boyalı saldırı- almanya

Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan “2020 Yılına Girerken Girişimci ve İnsani Dış Politikamız” başlıklı kitapçıkta yer alan bilgilere göre, Türkiye, yurt dışındaki vatandaşlara ilişkin çalışmalarında uyum, etkin katılım ve yabancı düşmanlığı gibi hususları öncelikli tutuyor.

Göçmenlere düşen sorumlulukların yanı sıra ev sahibi ülkelerin de katılımı teşvik edici ve kucaklayıcı nitelikte politikalar oluşturma sorumluluğunu göz önünde bulunduran Bakanlık, göç ve uyum konularında yasa ve politikaların ayrımcılık içeren hususlardan arındırılması yönünde ilgili ülkelerle temaslarını sürdürüyor.

Yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, ırkçılık ve İslam karşıtlığının son yıllarda özellikle Avrupa’da yükselme eğilimine geçmesi ve Batı Avrupa ülkelerindeki Müslüman nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan Türk toplumunun ayrımcı uygulama ve saldırılara doğrudan hedef olması, Türkiye’yi harekete geçirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarına yönelik yabancı düşmanlığı ve ırkçılık motifli saldırıları takip etmek için bir veri tabanı oluşturdu.

Bunun yanı sıra, Bakanlığın Konsolosluk Çağrı Merkezi vatandaşların 7 gün 24 saat ulaşabileceği bir yardım hattı olarak hizmet veriyor. Bir vatandaşın saldırıya uğraması halinde başkonsolosluklar derhal yetkili yerel makamlar nezdinde gerekli girişimde bulunuyor ve mağdurlara ihtiyaç duydukları hukuki destek dış temsilcilikler tarafından veriliyor.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar tarafından bu yıl ocak ve ekim ayları arasında Türkiye’nin dış temsilciliklerine 88 yabancı düşmanlığı motifli eylem ihbar edildi.

Bunların 56’sı Almanya, 7’şer tanesi Avusturya ve İsviçre, 6’sı Fransa, 2’şer tanesi ABD, Hollanda ve Yunanistan’da kayıt altına alındı. Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, İngiltere, Yeni Zelanda ve Polonya’da da birer olay tespit edildi. Çoğu vakanın polis gibi yetkili kurumlara ihbar edilmediği dikkate alındığında, bu sayıların gerçekte daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Benzer gönderiler