Scroll Top

Fransa’da yasa tasarısı: Kamusal alanlarda başörtüsü yasaklansın

Fransa’da kamusal alanlarda başörtüsünün yasaklanması için yasa tasarısı hazırlandı

Fransa’da kamusal alanlarda başörtüsünün yasaklanması için yasa tasarısı hazırlandı. İslam düşmanlığı ile bilinen Fransız siyasetçi Marine Le Pen’in liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (FN), ülkede kamusal alanlarda başörtüsü takılmasının yasaklanmasını önerdi ve bu konuyla ilgili bir yasa tasarısı hazırladı. Rus basınının Fransız medyasına dayandırdığı habere göre Ulusal Birlik Partisi, Fransa’da kamusal alanlarda başörtüsü takılmasının yasaklanmasını önererek bu konuda bir yasa tasarısı hazırladı. İslam karşıtı partinin sunduğu yasa tasarısında “İslam ideolojisinin sinemalarda, basında, kütüphanelerde ve okullarda uygulanmasının, tanıtılmasının ve topluma yayılmasının” yasaklanması öngörülüyor. Aşırı sağcı İslam düşmanları ayrıca bu ideolojiyi savunan örgütlerin tasfiye edilmesini ve ilgili ibadet yerlerinin yasaklanmasını da öneriyor.

Belge yasallaşırsa Fransa’da kamusal alanlarda başörtüsü takmak yasaklanacak

Marine Le Pen’in liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (FN), Fransa’da kamusal alanlarda başörtüsü takılmasının yasaklanması için hazırlanan tasarı henüz yasallaşmadı. Fakat tasarı yasallaşırsa Fransa kamusal alanlarda başörtüsü takmak da yasaklanacak. Fransa’da yaşayan Müslümanların hakları daha da kısıtlanmış olacak. Fransa’da geçen ekimde Samuel Paty isimli öğretmenin bir radikal İslamcı tarafından öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki radikal İslamcılarla mücadele kapsamında camilerin finansmanının daha sıkı şekilde denetlenmeye, Müslümanlar üzerindeki baskıyla Müslüman derneklerin kontrolünün artırılmaya, din görevlilerinin yurt dışından gelmesinin engellenmesine yönelik önlemler alma sözü vermişti.

Fransa’da 6 milyon Müslüman yaşıyor

Fransa’da Müslümanları hedef alan yasa tasarısı, camiler ve bu camilerin idaresinden sorumlu derneklere müdahale ediyor. Bunun yanı sıra Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanını denetim altına almayı öngörüyor. Öte yandan, Fransa İslam Konseyi (CFCM) hükümetin desteğini aldı ve Fransa İslam’ı Prensipler Tüzüğünü hazırladı. Bu tüzüğe birçok Müslüman sivil toplum kuruluş imza attı. Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF), Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG) ile “İnanç ve Uygulama” adlı kuruluş, Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle bu tüzüğü imzalamadı. Tüzükte, “İslam’ın Fransa’nın değerleriyle uyumlu olması, İslam’ın siyasi amaçlar için kullanılmasının reddi, yabancı ülkelerin Fransa’da dinin yaşanmasına müdahale etmemesi ve kadın erkek eşitliği” maddeleri öne çıkıyor. Tüzükte, Fransa’da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırıların “aşırıcı bir azınlık” tarafından gerçekleştirildiği ve bu saldırıların Fransız devleti ve halkıyla bağdaştırılmaması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca tüzük “devletin ırkçı” olduğunu söyleminin iftira atmak olduğunu bildiriyor. Fransa’da çoğu Kuzey Afrikalı ortalama 6 milyon Müslüman yaşıyor. Fransa, Avrupa’da en fazla Müslüman’ın yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada bulunuyor.

fransa'da kamusal alanlarda Müslüman kadın başörtü takması yasaklanıyor mu