Scroll Top

Guantanamo hapishanesindeki mahkumlara Covid-19 aşısı yapılmayacak

ABD Guantanamo hapishanesindeki mahkumlara Kovid-19 aşısı yaptırmayacak

ABD Guantanamo hapishanesindeki mahkumların Kovid-19 aşısı yaptırmayacağını açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Küba’nın Guantanamo Körfezi’ndeki tutukevinde bulunanları, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşılama planının durdurulduğunu duyurdu. John Kirby, sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Kirby, yaptığı paylaşımda, cezaevinde görevli askerlerin Covid-19’dan korunması için alınan önlemlerin gözden geçirildiğini bildirdi. Kirby, askerlerin güvende olması için yükümlülüklere uyulduğuna dikkati çekerek,  hiçbir Guantanamo tutuklusunun aşılanmayacağını ifade etti.  Guantanamo hapishanesindeki mahkumlar arasında şimdiye kadar Covid-19 vakası bildirilmedi. Fakat ABD ordusu, salgının ortaya çıktığı ilk dönemde, güvenlik sebebiyle üslerdeki vaka sayısını açıklamama kararı almıştı. ABD ordusundan bu ay yapılan açıklamada ise aşılama kampanyasının, tutukevinde görevli tüm personelin yanı sıra tutuklulara da uygulanacağı belirtilmişti.

ABD Guantanamo hapishanesinde 40 tutuklunun olduğu söyleniyor

44. ABD Başkanı Barack Obama, 2001’deki 11 Eylül saldırıları sonrası ABD’nin yurt dışında yakalayıp tutukladığı terör şüphelilerini topladığı Guantanamo Hapishanesi’ni kapatmak için söz vermişti. Obama, Ocak 2017’nin başlarında, görevi Donald Trump’a devretmeden hemen önce Guantanamo’dan tutuklu nakletmiş ve hapishanede 40 kişi kalmıştı. Eski ABD Başkanı Trump, seçim kampanyası sırasında insan hakları ihlallerinin de söz konusu olduğu tartışmalı tutukevini kapatmayacağını açıklamıştı.

Guantanamo’daki sorgulama teknikleri “insan hakları skandalı”

Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz yıllarda Guantanamo hapishanesinin askeri hapishane olarak kullanılmasını yasa dışı uygulamaları ve zanlılara yönelik yapılan sorgulama tekniklerini “insan hakları skandalı” olarak tanımıştı. Birleşmiş Milletler (BM) de Guantanamo hapishanesiyle ilgili hazırladığı raporlarda tutukevinde yapılan hak ihlallerine birçok kez dikkat çekmişti. Özellikle suyla boğulma hissi yaratma, cinsel tehditler, makattan besleme-sulama, uykusuz bırakma gibi sorgulama yöntemlerin ABD Senatosu’nun raporlarıyla da tespit edilmiş, hem ABD’de hem de uluslararası kamuoyunda tutukevinin “ABD’nin utanç kaynağı ve yüz karası” olarak adlandırılmasına neden olmuştu. Esirlerin işkence sonrası yaşadıkları psikolojik ve fiziksel sıkıntılar nedeniyle ilerleyen yaşlarda böbrek yetmezliği, uyku apnesi, demans ve yürüme zorluğu gibi sağlık sorunları yaşayabileceği kaydedilmişti. Öte yandan bir Guantanamo mahkumu, gizli ABD hapishanesinde maruz kaldığı işkenceyi resmetmişti.  Çizimler ilk olarak Seton Hall Üniversitesi Hukuk Fakültesi Politika ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanmış“Amerika Nasıl İşkence Eder” (How America Tortures) başlıklı raporda yer almıştı.