Scroll Top

J&J’nin siyahi mahkumlar üzerinde deney yaptığı ortaya çıktı

j-j-siyahi

Johnson & Johnson (J&J), bebek pudralarının kansere neden olduğu suçlamasıyla binlerce davayla uğraşıyor. Bu nedenle milyarlarca tazminat ödeyen Johnson & Johnson‘la ilgili mahkeme belgeleri, siyah mahkumlar üzerinde bu pudralarla ilgili asbest (kanserojen madde) deneyleri yapıldığını gözler önüne serdi. Şirket, bugüne dek pudrada kanserojen bir madde olan asbest kullandığını inkar ediyordu. Ancak J&J kansere neden olduğu belirlenen, bu yüzden 26 binden fazla dava ile milyarlarca dolar tazminat ödemesine neden olan bebek talk pudralarıyla siyah mahkumlar üzerinde deneyler yaptığı açığa çıktı. Yeni açıklanan belgeler, ABD merkezli 136 yıllık sağlık ve kozmetik ürünleri devinin, siyah mahkumlar üzerinde deneyler yapan kötü şöhretli bir üniversite dermatoloğuyla birlikte çalıştığını açıkça ortaya koydu.

j-j-siyahi
J&J, siyah mahkumların üzerinde deney yaptı

siyahilere kanserojen madde enjekte edildi

Bloomberg’in haberleştirdiği belgelere göre, Pennsylvania Üniversitesi’nden dermatolog Albert Kligman, 1951’den itibaren, ABD federal hükümetinden Dow Chemical ve J&J’ye kadar çeşitli kurumlar için Massachusetts eyaletinin Philadelphia şehri dışındaki Holmesburg Hapishanesi’nde çoğunluğu siyah olan yüzlerce mahkum üzerinde deneyler yaptı. Kovid pandemisinin de onaylı aşı üreticilerinden biri olan J&J için yapılan deneylerde, bebek pudrasının ana bileşeni olan talk ile cilt üzerindeki etkisini karşılaştırmak için mahkumlara potansiyel olarak kanserojen madde asbest enjekte edildi. Karşılığında mahkumlara 10-300 dolar arası değişen ücret ödeyen Dr. Kligman’ın deneylerine katılanlar, cilt rahatsızlıkları, yara izi, yanıklar, kızarıklıklar, çıbanlar, şişlik, sindirim sistemi sorunları ve akıl hastalığı gibi yan etkiler bildirdiler.Geçen yılki dava süreçlerinde gün ışığına çıkan J&J deneyleri hakkında yeni bilgilerin, sağlık-kozmetik devine yönelik gelecekteki davaları etkileyebileceği belirtildi.

Davalar çığ gibi büyüyor

Yaklaşık 10 yıldır talk pudrasında olduğu iddia edilen asbest yoluyla kansere neden olmakla suçlanarak davalarla karşı karşıya kalan J&J, 2020 yılında piyasadan çektiği talk pudrasına 1950’lerden beri kanserojen olarak tanımlanan asbest koyduğunu inkar edegeldi. Ancak mahkumlar üzerinde yapılan asbest deneyleri, şirketin bebek pudrasında asbest olduğunu bildiğini gösterebilir. Bloomberg’e konuşan şirket sözcüsü Kim Montagnino, “Bu çalışmaların yürütüldüğü koşullardan derin üzüntü duyuyoruz ve hiçbir şekilde bugün kullandığımız değerleri veya uygulamaları yansıtmadığını belirtmek istiyoruz” dedi. J&J, 2013’ten beri talk pudrası nedeniyle açılan davalarda 3.5 milyar dolardan fazla tazminat ödedi ve avukatlara da 1 milyar dolardan fazla harcadı. Çığ gibi büyüyen davalar karşısında geçen yıl ayrı bir kozmetik birimi oluşturup onun iflasını açıklayan J&J, böylece potansiyel olarak kendisini bekleyen 40 binden fazla kanser davasından kaçma yoluna gitti.

Benzer gönderiler