
Almanya, istihbarat kurumlarına Alman vatandaşlarının kimlik fotolarına ulaşma hakkı verecek yeni bir kanunun yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor. Yüz tarama teknolojisinin geldiği nokta düşünüldüğünde, bu istihbarat kurumlarının herhangi bir insanı büyük kalabalıklar içinde dahi teşhis etmesine olanak verecek.
Güvenlik güçlerine vatandaşların kimlik fotolarına doğrudan ulaşım imkânı verecek ve böylece “fiili bir ulusal görsel veri tabanı” yaratacak olan yeni yasaya itirazlarını seslendirmek için veri muhafaza uzmanları, avukatlar ve muhalefet partilerinin milletvekilleri Alman parlamentosunda sıraya girdi.
Hükümet tarafından Şubat ayında hazırlanan ve bu hafta parlamentoda tartışılmaya başlanan yeni elektronik kimlik yasası polise sadece şüphelenilen suçları değil “algılanan tehditleri” engellemek için de Alman vatandaşlarının kimlik bilgilerine otomatik olarak ulaşım yetkisi verecek. Polisin yanı sıra Alman istihbarat kurumları ve Alman Askeri İstihbarat Kurumu ( MAD) da görsel verilere ulaşabilecek.
Yeni internet yasasının tartışılması esnasında parlamentoda olan muhalefetteki Alman Yeşiller Partisi’nin internet politikası sözcüsü Konstantin von Notz yasanın istihbarat servislerine hiç kimsenin haberi dahi olmadan kendi görsel veri tabanlarını yaratma imkânı verdiğini söyledi. DW’ye elektronik posta ile gönderdiği açıklamasında Notz, yasanın en tehlikeli maddesinin, bilerek arka sayfalara saklanmış olan “ tüm Alman istihbarat birimlerinin kimlikleri ve pasaportları otomatik olarak kontrol edebilmesi” hükmü olduğu söyledi.
Notz’a göre bu, tüm Alman vatandaşlarının biometrik fotoğraflarını içerecek ülke çapında bir veri tabanı kurmaktan başka bir şey değil.
Notz ayrıca Alman istihbaratının karıştığı skandalların üst üste patladığı bir dönemde böyle bir yasanın parlamentoya getirilmesinin provokasyon olduğu da söyledi.