Scroll Top

Yunan mahkemesinden Suriyeli mülteciye 52 yıl hapis cezası

Yunanistan Suriyeli 52

Yunan mahkemesi ülkesine giren Suriyeli mülteciye 52 yıl hapis cezası verdi

Yunanistan geçtiğimiz yıl, Türkiye üzerinden gelen göç akınına karşı sıkı önlemler almıştı. Bu sırada bir Suriyeli mülteci ailesiyle birlikte yasadışı yollarla sınırı geçmeye çalıştı. Yunan mahkemesi Suriyeli mülteciye 52 yıl hapis cezası verdi. Mahkemede ismi verilmeyen mülteci baş harfleriyle anıldı. K. S., Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki mahkemede ağır cezaya çarptırıldı. K. S., Mart 2020’de ailesiyle ve diğer mültecilerce birlikte botla Türkiye’den Yunanistan’ın Sakız Adası’na geçti. Suriyeli aile, ülkelerinde çıkan iç savaştan kaçtıktan sonra, ilk olarak Türkiye’ye sığındı. Aile başta Türkiye’de mülteci olmaya çalıştı. Fakat K.S., Libya’da askeri operasyona katılmayı reddettiğini ve daha sonra da tutuklandığını iddia etti. Serbest bırakılmasının ardından da ailesiyle birlikte Yunanistan’a kaçmaya çalışarak tekneyle gidilen en yakın ada olan Sakız Adası’na geçtiğini belirtti. Ancak adaya vardıklarında ülkede yürürlüğe giren politika nedeniyle sığınma hakkı ve talebi reddedildi.

Suriyeli Mülteci en az 10 yıl hapis yatacak

Yunanistan hükümeti, mart başında yani Türkiye göçmenlerin AB’ye seyahat etmesi için kapıları açtıktan sonra yeni sığınma başvurularını en az bir aylığına geçici olarak engelleyeceğini açıkladı. O dönemde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Suriye’deki savaştan kaçan insan sayısıyla artık başa çıkamayacağını söylemişti. Türkiye üzerindeki yükü hafifletmek için AB ülkelerinin daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, sığınmacıların ve göçmenlerin AB’ye üye komşu ülkelere geçmeleri için yolu açmıştı. Buna cevap olarak Yunanistan, sınırlarını “koruyacağına” dair sert bir uyarı yapmış ve ülkesine gelen göçmenlere de sert müdahalelerde bulunmuştu.

Yunanistan Suriyeli mülteci

Yunan makamları K. S.’nin ailesini ve diğer 40 mülteciyi Yunan kıyılarına getiren teknenin dümeninde bulunmakla suçladı. K. S.’ye “yasadışı girişi kolaylaştırma” ve “gemi enkazına” sebebiyet verme suçlamalarında bulunuldu. K. S., ilk iki suçlamadan hüküm giydi. Kampanyacılar ise K. S.’nin Sakız Adası’na geçen tekneyi kullanan kişi olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını belirtti. Yunanistan’daki sığınmacıları destekleyen kampanya You Can’t Evict Solidarity’nin (Dayanışmayı Tahliye Edemezsiniz) sözcüsü Johannes Körner de konuyla ilgili açıklama yaptı. “İnsanlara Yunanistan’dan uzak durmaları gerektiğini göstermek ve kaçmaya çalışan kişilere suçlu muamelesi yapmak istiyorlar.” Körner, K. S.’nin “hiçbir sebep yokken, sadece Türkiye’den ve Suriye’den kaçtığı için hapse gönderileceğini” belirterek “Bu çılgınlık. Ona bu kadar uzun bir hapis cezası verilmesi delilik.” dedi.

Yunanistan’ın insanlık dışı göçmen politikaları başka aileleri de etkiliyor

Körner, K. S.’nin yaklaşık 20 yıl hapis yattıktan sonra cezasının azaltılabileceğini söyledi. Ancak bu yine de K. S.’nin, Yunanistan’daki bir mülteci kampında bulunan eşi ve üç çocuğundan ayrı olacağı gerçeğini değiştirmiyor. Öte yandan K. S. ve  ailesi, Yunanistan’ın insanlık dışı göçmen tutumundan etkilenen tek aile değil. BM mülteci ajansı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Yunanistan’a Ege Denizi’ndeki geri çevirmelerinden dolayı defalarca kez uyarı yaptı. BMMYK, sığınmacıların zorla geri çevrilmesinin Avrupa hukukunu ve uluslararası hukuku ihlal etmesine rağmen, geçen yılın başından beri yüzlerce geri çevirme vakası kaydettiğini açıkladı. Yunanistan hükümeti ise suçlamaları reddetti. Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis ise geri çevirmelerin belgelenmesine rağmen bunları “yalan haber” olarak niteledi.

Benzer gönderiler