Scroll Top

Yunanistan Atina’da Müslümanlara cami engeline devam ediyor

atina-cam (1)

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapımı uzun yıllardır tartışılan ve inşaatı süren caminin akıbeti belirsizliğini koruyor.

Atina’da, geçen yıl başlayan cami inşaatının nisan ayında tamamlanması planlanmış ancak çeşitli gerekçelerle 3 kez ertelenmesinin ardından açılışın bu yılın sonuna kaldığı açıklanmıştı.

Müslümanların ülkede kurdukları vakıf ve dernekler bünyesindeki mescit ve namazgahlar da resmi makamlarca uygun koşullar bulunmadığı gerekçesiyle kapatıldı.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, değerlendirmelerde bulundu.

Şerif, Atina’da inşaatı süren caminin açılmadığını ve şehirde bir camiye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Atina’da inşaatı süren cami açıldığında ben şahsen tebrik edeceğim. Diyeceğim ki ‘tebrik ediyoruz bir cami açıldı.’ Ama bunu görmedikçe de inanmak pek mümkün değil.” ifadesini kullandı.

Türkiye’ye ziyaretleri çerçevesinde Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile de bir araya geldiklerini hatırlatan Şerif, görüşmelerde fikir alışverişinde bulunduklarını ve Yunanistan’daki Müslüman nüfus ile Batı Trakya’daki Türk azınlığının durumu hakkında bilgi verdiklerini dile getirdi.

Ayrıca Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığını (YTB) ziyaret ettiklerini ve Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf ile görüştüklerini ifade eden Şerif, Batı Trakyalı öğrencilerin sıkıntıları hakkında konuştuklarını söyledi.

Şerif, Yunanistan’ın başkenti Atina’da geçen nisan ayında açılması planlanan ama bir türlü açılamayan bir cami olduğunu hatırlatarak, Yunanistan’daki bu sorunun yıllardır sürdüğünü söyledi.

Başkentteki Müslümanların bodrumlarda ve uygun olmayan yerlerde namaz ibadetlerini yerine getirmeye çalıştıklarına dikkati çeken Şerif, Atina’da bir camiye büyük ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Şerif, Atina’daki eski camilerin de ibadete kapalı olduğunun altını çizerek, Yunanistan’ın farklı yerlerinde Müslümanların kurdukları vakıf ve dernekler bünyesinde açılan mescit ve namazgahların da kapatıldığına dikkati çekti.

Şerif, “Bu mescitler topluluk halinde namaz kılmaya ve toplanmaya müsait olmaması gerekçesiyle kapatıldı.” dedi. Şerif, Selanik’teki Müslümanların şu anda derneklerinin bahçesinde cuma namazı kıldıklarını vurgulayarak, “Ama kış mevsimi geldiğinde bu nasıl olur? Artık bilemiyorum…” ifadesini kullandı.

Yunanistan’da Osmanlı dönemine ait 4 bine yakın eserin tespit edildiğini ama bunların çok azının ayakta kalabildiğini bildiren Şerif, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Balkanlar’da birçok Osmanlı eserini onardığını ve restore ettiğini ancak Yunanistan’ın TİKA’ya bu tür faaliyetler için izin vermediğini belirtti.

Benzer gönderiler