
Midilli Adası göçmenler için bir cehennem
Midilli Adası‘nda, göçmenlere yapılan işkenceler artıyor. Sivil kıyafetli yabancılar, göçmenlere önce işkence yapıyor sonra da onları teknelerle Türkiye’ye göndermeye çalışıyor. Atina’nın Midilli Adası’ndaki sahil güvenlik güçleri göçmenlere, sert müdahaleler uyguluyor.Temmuz’dan bu yana, sivil giyimli yabancı kişiler adada plakasız araçlarla dolaşıyor ve kıyıya yanaşan tekneleri başka yerlere götürüyor. Bu kişiler, güvenlik arayışı içinde olan göçmenlerin ellerini plastik kablolarla bağlıyor, cep telefonlarına ve cüzdanlarına da el koyuyor. Sonra da göçmenleri dövüp teknelere bindirerek Türkiye’ye gönderiyorlar.


Yunanistan’da göçmenlere yardım etmenin bedeli: hapis
Midilli Adası’nda mültecilerin insan ticaretinde kullanıldığına dair iddialar da mevcut. Dominik Cumhuriyeti’nden adaya gelen genç kızların pek çoğu ortadan kaybolmuştu. Göçmenlere yardım edenler “casuslukla” suçlanıyorlar. Ada sakinleri ise korktukları için göçmenlere yardım edemediklerini açıkladı. Bir Midilli Adası sakini, “Miçotakis hükümeti durmaksızın bizi takip ediyor. Battaniye vermeye bile cesaret edemiyoruz. Yardım etmeye çalıştığımızda bizi casuslukla suçluyorlar.” ifadesiyle endişesini dile getirdi. Yunanistan’da yeni göçmen yasası 2 ay önce meclisten geçti. Buna göre, sahil güvenlikten izin almadan kurtarma operasyonu yapmak ceza kapsamında. Böyle bir durumda, bir yıl hapis ve 6 bin avro ceza veriliyor.
Göçmenlerin tek isteği: güvenli alan bulmak
Yunanistan’da, kapalı mülteci kamplarının ilki bugün açılıyor. Kamp, Sisam adasında olacak ve bir cezaevi gibi sürekli gözlem altında olacak. Kampta X-ray tarama cihazları, güvenlik kameraları ve manyetik kapılar mevcut olacak. Kapıların kilitli kalacağı kampta giriş-çıkışlar için de elektronik çiplerin kullanımı gerekecek. Benzer kamplardan İleryoz, Midilli, İstanköy ve Sakız adalarına olmak üzere 4 tane daha inşa edilecek. Avrupa Birliği, sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bu 5 mülteci kampının kurulması için Atina’ya 276 milyon avro destek sözü vermişti. Yunanistan’da kapasitesinin üzerinde göçmenin kaldığı çadır kamplardaki sağlıksız yaşam koşulları, tartışılan bir konu haline geldi. Yunanistan’ın göçmenleri sistematik ve yasa dışı bir şekilde Türkiye’ye geri itmesi son derece insanlık dışı bir durum. Atina ise Avrupa Birliği ve Yunan Mülteci Konseyi’nin teyit etmesine rağmen göçmenlerin geri itildiğini kabul etmiyor. Midilli Adası göçmenleri ise zor koşullarda hayata tutunmaya çalışıyor.