Scroll Top

Bosnalı Sırp liderin ordu hazırlığı planı

bosna-sırp-lider

Bosnalı Sırp liderden nefret söylemleri

Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, ayrılıkçı söylemlerine devam ediyor. Dodik‘in bu söylemleri Bosna Hersek’teki siyasi krizi daha da artırıyor. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik, Dayton Barış Antlaşması’nın aslına dönülmediği takdirde Sırp Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilan edeceğini açıkladı. Dodik’in bu konuşması ülkedeki siyasi krizin tırmanmasına neden oldu. Ülkede yaşanan kriz, Dodik ve Sırp yetkililerin, eski Yüksek Temsilci Valentin Inzko’nun 23 Temmuz’da soykırım inkarını suç sayan bir yasa çıkartmasını boykot etmeleri kararıyla başladı.  Ardından Sırp lider Dodik’in ayrılıkçı söylemleriyle katlanarak arttı ve Bosna Hersek’te yeniden savaş olur mu sorularını gündeme getirdi. Dodik, Yüksek Temsilcilik Ofisinin (OHR) yürürlüğe koyduğu tüm yasal değişiklikleri inkar etti. 1992-1995’te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Antlaşması’nın özüne dönülmezse ordu, yargı ve vergilendirme sistemlerinde radikal adımlar atacağını dile getirdi. Dodik, ilk adım olarak da ulusal düzeyde yetkili Bosna Hersek İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumunun yetkilerini, Sırp Cumhuriyeti (RS) bünyesinde kurulacak yeni bir kuruma devretmeye ilişkin kanun teklifinin RS Meclisinde kabul edilmesini sağladı.

Bosna-hersek-sırp
Bosnalı Sırp liderden nefret söylemleri

Bosnalı Sırp askerler ordu kurabilir

Entite düzeyinde kurulacak bir kurumun varlığı RS’nin “paralel” bir devlet hazırlığında olduğu şeklinde değerlendirilirken Dodik, daha da ileri gitti.  7 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin RS’nin bağımsızlığını desteklediğini öne sürdü. Dodik, en son, genel başkanlığını yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (SNSD) tarafından kabul edilen bildiri metninin basına sızmasıyla gündeme gelmişti. Bildiride, RS’nin devlete ait bazı yetkileri kendi üzerine alarak özerklik derecesini artırmasına izin verilmemesi halinde Bosnalı Sırpların “kendi kaderini tayin hakkını” devreye sokacağı ve Bosnalı Sırp kurumlarının devlet kurumlarını entiteden çıkaracağı değerlendirilmeleri yapıldı. Bildiride Sırp askerlerin Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinden ayrılarak entite ordusunun kurulmasını da kapsadığı belirtildi. Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi ile Başsavcılığının kararlarının RS’de uygulanmaması gerektiği dile getirildi.

Bosnalı Sırp yetkililer boykot yaptı

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Sefik Dzaferovic, Sırp yetkililerin boykot kararına bir an önce son vermeleri gerektiğini söyledi. Dodik’in de siyaset sahnesinden çekilmesi gerektiğini ifade etti. Bosna Hersek Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı Bakir İzetbegoviç de ülkenin güçlü bir savunma sanayisine sahip olduğunu söyledi. “Kendi tüfeğimizi ürettik ve oldukça hızlı bir şekilde 100 ila 200 bin askeri silahlandırabilecek durumdayız. İHA’larımız ise geliştirme aşamasında.” dedi. İzetbegoviç, Sırpların maceracı ve istikrarsızlaştırıcı tutumuna Boşnakların ve Hırvatların ortaklaşa karşı çıkması gerektiğini ifade etti. Bosna Hersek’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Matthew Palmer ve Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) Müdürü Angelina Eichhorst, ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne destek verdiklerini dile getirdi. Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt de Bosna Hersek’in egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atan söylemlere bir an önce durması gerektiğini söyledi.

Benzer gönderiler