Scroll Top

Bloomberg: Türkiye virüsten sonra TL ile ekonomisini daha iyi bir konuma getirecek

TL Türkiye

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin ihracata dayalı bir ekonomi doğrultusunda yeni stratejisinin merkezine rekabetçi bir lira koyarak küresel sağlık krizinden fayda sağlayayacağını açıkladı.

Türkiye’nin 2021 yılında olağanüstü bir ekonomik büyüme göstermesini bekleyen Albayrak “Ekonomik programımızın temel unsurlarından birisi orta vadede cari dengeyi sağlamak ve dış finansman bağımlılığını azaltmaktır. Bunu ihracatımızı ve turizm gelirlerimizi artırarak, ithal ettiğimiz mal ve hizmetleri yurt içinde üreterek, tasarruf oranlarımızı artırarak, kaynaklarımızın çoğunu üretime ayırarak ve rekabetçi bir kur politikası uygulayarak başaracağız.” dedi.

Türkiye toparlanmanın yolunu, liranın mevcut durumunu avantaja çevirerek belirlemek istiyor. Albayrak’ın vizyonu da Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin son yıllarda bazı mal ve hizmetleri yurt içinde üretmeye öncelik verilmesine ilişkin azmini yansıtıyor. Bu doğrultudaki planlar arasında kendi arabasını üretme ve tüm inşaat malzemelerinin içeride üretilmesi planları da yer alıyor.

Geçen ay, Türk ekonomisinin emsallerine göre daha iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Albayrak bu yıl için yüzde 1 ila yüzde 2 arasında bir daralma beklediğini ifade etti. Salgından önce 2020-2022 yılları için yüzde 5’lik bir büyüme hedefi koyulmuştu.

Salgında daha büyük bir dalga yaşanmaması halinde 2021’de yüzde 5’in üzerinde bir büyüme beklediklerini dile getiren Bakan Albayrak, Karadeniz’deki gaz keşfinden sonra çok daha iyi haberlerin gelebileceğinin de altını çizdi.

Albayrak ayrıca, Merkez Bankasına destek vererek bankanın fiyat artışını sınırlandırmak için kullandığı likidite araçlarının etkili olacağını ve enflasyonunun gelecek dönemde yavaşlama evresine gireceğini belirtti.

Türkiye ekonomiyi korumaya odaklanırken, döviz çıkışıyla karşı karşıya kalınması nedeniyle borçlanma stratejisinde değişiklik yapmak zorunda kaldı. Hazine, yurt dışı yerine iç piyasadan borçlanmayı önemli ölçüde artırdı.

Albayrak bu politikanın yakında değişebileceğini ve Hazinenin 5 yıllık ve 10 yıllık tahvil satışına yeniden başlayabileceğini ifade etti.

Benzer gönderiler