Scroll Top

SDR ile TCMB rezervine 6,3 milyar dolar

IMF SDR limitini Türkiye'ye yatırdı

6.3 milyar dolar hesaplara geçti

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı (SDR) olarak adlandırılan rezerv para biriminin üye ülkelere tahsisinin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu.  SDR, IMF tarafından uluslararası likiditeyi desteklemek için oluşturulan ülkeler arası rezerv. Türkiye de 0.98 kotaya sahip. Georgieva, yaptığı yazılı açıklamasında IMF tarihindeki en büyük SDR tahsisinin yürürlüğe girdiğini bildirdi. Georgieva, bunun benzeri görülmemiş Covid-19 salgını kriziyle mücadele için “eşsiz bir fırsat” olduğunun da altını çizdi. Georgieva, “SDR tahsisi, küresel ekonomik sisteme ilave likidite sağlayacak, ülkelerin döviz rezervlerini artıracak ve daha pahalı iç veya dış borçlara olan bağımlılıklarını azaltacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişmekte olan ülkelere yaklaşık 275 milyar dolar aktarıldı

SDR, 1969 yılında IMF tarafından, uluslararası rezervlerin desteklenmesi için yaratılan bir hesap birimidir. SDR’nin değeri, küresel ekonomik sistemde önemli yer tutan ülkelerin ve parasal birliklerin para birimlerinden oluşan bir sepet esas alınarak belirlenir ve söz konusu sepetin bileşimi her 5 yılda bir gözden geçirilir. SDR’nin değeri 5 büyük uluslararası para biriminin oluşturduğu sepet kurla günlük olarak belirlenir. Bu para birimlerinden doların sepet kurdaki oranının yüzde 42, euronun yüzde 31, yuanın yüzde 11, yenin ve sterlinin yüzde 8’erdir.

IMF, SDR’leri üye ülkelerin merkez bankalarına rezerv varlığı olarak ihraç eder. Merkez bankaları bu rezerv varlığını diğer merkez bankalarıyla gönüllü olarak kolayca döviz değiş tokuşu yapmak için kullanabilir. En son 2009’da SDR tahsisi yapmış ve üye ülkelere küresel mali krizin etkilerini hafifletmek için 250 milyar dolar tutarında SDR rezervi temin etmişti.

Ülkelerin SDR tahsisini ekonomilerini desteklemek ve krizle mücadelelerini hızlandırmak için kullanabileceklerine dikkati çeken Georgieva, SDR’lerin ülkelere IMF’deki kota payları oranında dağıtıldığını aktardı.

Georgieva, yaklaşık 275 milyar doların gelişmekte olan ülkelere gideceğini belirterek düşük gelirli ülkelerin ise yaklaşık 21 milyar dolar alacağını kaydetti. IMF, salgınla mücadele kapsamında bugüne kadar 85 ülkeye 117 milyar dolar yeni finansman, 29 ülkeye borç ödemelerinde kolaylık imkanı, güçlü ve daha sürdürülebilir bir toparlanmanın sağlanmasına yardımcı olmak için 175’ten fazla ülkeye politika tavsiyesi ve kapasite geliştirme desteği sağladığını duyurdu.

Türkiye’ye yaklaşık 6,3 milyar dolarlık SDR tahsisi

IMF’nin verilerine göre, 190 üye ülkeye fondaki mevcut kotaları oranında SDR tahsisi yapıldı. En çok tahsis edilen ülkelerden ABD’ye yaklaşık 112,6 milyar dolar, Japonya’ya yaklaşık 41,8 milyar dolar ve Çin’e yaklaşık 41,3 milyar dolar aktarıldı. Türkiye’ye ise 4,46 milyar yani yaklaşık 6,3 milyar dolar tahsis edildi.

Benzer gönderiler